De nieuwste ontwikkelingen in de pet food industrie

Miya Gowdy en Vivian Outlaw zijn een voorbeeld van de nieuwe ontwikkelingen in de pet food industrie. Vorig jaar hebben ze 2.500 kilo hondenvoer gekookt in hun TriBeCa atelier.

De stoofpotten van hun merk Righteous Dog Food stonden te sudderen op een vier pits brander, midden tussen de collectie abstracte schilderijen van Gowdy.
Er staan rekken met oude uitgaven van het Boeddhistische tijdschrift Tricycle en een collectie verpakkingen van andere pet food producenten Ė van Buddy Biscuits tot Chompions Super Premium Breakfast Formula.

"Door onze artistieke inslag zijn we perfect in staat om deze revolutie te leiden," zegt Gowdy. En met een intense kunstenaarsblik die zijn weg naar buiten vindt door de glazen van haar hoornen brilmontuur: "Een kunstenaar denkt in processen."

Righteous Dog Food wordt verkocht voor 7.50 US$ per 450 gram, een goedkoop commercieel merk kost ongeveer 1 US$. Gowdy en Outlaw denken al aan het moment dat ze 6000 kilo per maand zullen verkopen in de binnenstad van New York Ė en er iets aan zullen verdienen.

De vraag is nu al groter dan wat ze qua elektrische voorzieningen aankunnen in hun atelier.

Daarom zijn de partners begonnen om hun producten te maken in een industriŽle keuken met de naam Hudson Valley Foodworks.

Ze delen de keuken met een oppervlakte van 2400 m2 met 40 andere bedrijven die voeding maken, zoals Hot Dog Charlieís Chili Meat Sauce en Spacey Tracyís Sweet Sunshine Pickles.

Er zit ook een bedrijf dat hondenkoekjes maakt en net als Righteous Dog Food alleen gebruik maakt van ingrediŽnten die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Op een bloedhete ochtend werd ik uitgenodigd voor een bezoek. Gowdy en Outlaw waren van plan om 250 kilo voer op basis van kip en 250 kilo voer op basis van rund te maken.

Acht koks met doorzichtige plastic handschoenen en haarnetjes stonden al op hen te wachten, toen we om half acht ís morgens het bedrijf inliepen.

De teamleden haalden klokhuizen uit appels, hakten peterselie en kletsten er op los in het Spaans terwijl een van hen aan het fiedelen was met een in cellofaan verpakte afstandsbediening van een CD.

Al snel werden de geluiden van zoete ranchera muziek gemengd met het zoemen en malen van de machines en de onverwachte klappen en beuken die erbij horen.

Achter in de keuken stonden twee kolossale stoomketels van roestvrij metaal, die gekoppeld waren aan een byzantijnse aaneenschakeling van pijpen, drukkleppen en een geleider die op verschillende snelheden kan draaien.

In tegenstelling tot de standaardmanier van werken binnen de pet food industrie hoeft er bij Righteous Dog Food geen gelatine van de massa gemaakt te worden.

Niets wordt vloeibaar gemaakt en geperst. Er hoeft geen vetlaagje op het eindproduct. Righteous Dog Food is niet afhankelijk van een computer uitdraai voor de samenstelling van de ingrediŽnten.

Op een tafel naast een stoomketel lag een handgeschreven productieplanning:

Neem 24 liter kippenbouillon en voeg wortels en knoflook toe (10 minuten mengen);

voeg aardappelen en zoete patatten toe (15 minuten mengen);

voeg rozemarijn en appels toe,

daarna het bottenmeel en de rauwe eieren,

de organische alfalfa (gecertificeerd),

de rozenbottels en de netels,

de saffloer en zalm olie,

de gerst en het kippenvlees,

de klis en de peterselie,

de paardebloembladeren, de cilantro en de vloeibaar gemaakte runderharten.

De zwaargebouwde productiechef met de naam Mike Perez staat naast de ketels en vinkt de ingrediŽntenlijst af.

Hij komt uit Brooklyn en was vrachtwagenchauffeur, tot hij in 2000 in zee ging met een vriend die koekjes en beschuitjes maakte: "En nu hondenvoer." Hij schijnt met een lamp in de stoomketel: "Ik had niet gedacht dat ik ooit hondenvoer zou koken."

Perez pookt met een roestvrij stalen schop in de pruttelende mix en haalt er wat stukjes uit.

Gowdy maakt de groente fijn met haar vingers en stopt de grijze massa in haar mond. Ze kauwt, knikt, lacht en nodigt ons uit om het ook te proeven.

Perez opent een zak met 25 kilo organische havermout erin en schudt zijn hoofd: "Ik denk dat dit te gezond is voor mij."