Het ei - de conclusies
En zo komen we bij een heel simpele boodschap. Een ei per dag is goed voor mensen, honden en katten. Ze brengen geen problemen maar helpen om goed gezond te blijven.
Het ei is een perfect eiwitsupplement.
Eten wij of onze huisdieren een ei, dan profiteren we ook van alle andere voedingstoffen zoals cholesterol, vitamine A, vitamine E, vitamine B complex, kalk, ijzer, selenium, zink, enzymen.
En u kunt de eierschaal verpoederen en toevoegen aan de voeding van uw huisdier.
Een van de fijne eigenschappen van rauwe eieren is de vloeibaarheid. Ze kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met andere voedingsmiddelen.
We weten allemaal wel wat we kunnen doen met eieren in onze eigen voeding. Koks hebben al eeuwen lang verbazingwekkende dingen gedaan met eieren.
Maar hoe zit dat met onze huisdieren?
Huisdieren en eieren
De eenvoudigste manier is om het ei te breken boven de brokken of te mengen met blikvoer.
Eieren kunnen gemengd worden met volle melk om een gezonde drank te maken – met nog meer toevoegingen, als u wilt.
Eieren gemengd door groenten verhogen het eiwit- en vetgehalte.
Eieren kunnen gemengd worden met kwark, yoghurt, gehakt en elk ander voedingsmiddel – ze kunnen ook door de diverse barfmixen gemengd worden. 15
U voert de eieren gekookt of rauw. Liever rauw, maar heeft een dier problemen met de vertering, dan kookt u het eiwit en geeft u het eigeel rauw.
Eieren zijn ook goede voeding voor vissen en vogels. Dan worden ze meestal hard gekookt.
Tot slot
U hoeft niet bang te zijn voor dierlijke eiwitten en ook niet voor eieren.
Eet u elke dag uw ei zoals ik en geef ze ook aan uw katten en honden – elke dag.
Indien mogelijk, kunt u de eieren het beste toevoegen aan voeding zonder granen en enkelvoudige suikers.
Meng de eieren door melk, vlees, vis, melkproducten, andere bronnen van essentiele vetzuren (bijvoorbeeld zalmolie) met voldoende vers fruit en groenten.
U kunt ook vitamines en mineralen toevoegen als dat nodig is. Vaak zijn ze nodig in onze vervuilde wereld, die gedomineerd wordt door een landbouw die er niet in slaagt om de mineralen in de bodem weer aan te vullen.
Doe het en kijk hoe gezond u en uw huisdieren worden.
Referenties en aanvullende literatuur
1. The Saccharine Disease – The Master Diseae of Our Time. T.L. Cleave. Keats 1975 ISBN: 0-87983-117-0
2. Eat Your Heart Out – The Fallacy of the ‘Healthy Diet. Dr. James Le Fanu. MacMillan London Ltd. 1987 ISBN: 0-333-44202-4
3. British Medical Association. Nutrition and the Public Health, BMA, London, 1939
4. Dr. Atkins’ Diet Revolution – The High Calorie way to Stay Thin Forever. Robert C Atkins M.D. Bantam Books 1972 ISBN: 0-553-27157-1
5. W.H.O. Prevention of Coronary Heart Disease, W.H.O. Technical Report Series, No. 678, 1982, W.H.O. Geneva
6. MRFIT Research Group, ‘Multiple Risk Factor Intervention Trial’, JAMA, 1982, 248, 1465-77.
7. W.H.O. European Collaborative Group. ‘Multifactorial Trial in the Prevention of Heart Disease, incidence and mortality results’, European Heart Journal, 1983, 4, 141-7.
8. NACNE. Proposals for Nutritional Guidelines for Health Education in Britain, HEC, London, 1983.
9. Mitchell J.R.A. ‘What constitutes evidence in the dietary prevention of Coronary Heart Disease? Cosy beliefs or harsh facts?’, International Journal of Cardiology, 1984, 4, 287.
10. A Prospective Study of Egg Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in men and Women F.B. Hu et al JAMA, April 21, 1999 – Vol 281, No 15 1387-1394.
11. Inverse Association of Dietary Fat with Development of Ischemic Stroke in Men. Gillman et al JAMA 1997; 278: 2145-2150.
12. Lehninger – principles of Biochemistry – Third Edition, Nelson @ Cox 2000
13. Give Your Dog a Bone – The Practical Commonsense Way to Feed Dogs For a Long Healthy Life. Dr. Ian Billinghurst – Author/Publisher. 1993 ISBN: 0-646-16028-1
14. Egg Science and Technology Fourth Edition Stadelman and Coterill (Editors) Food Products Press/Haworth – pp134-136, 190-193.
15. The BARF Diet – Raw Feeding For Dogs and Cats Using Evolutionary Principles. Dr. Ian Billinghurst – Author/Publisher 2001 ISBN: 0-9585925-1-9
16. Are the Current Dietary Guidelines Regarding Egg Consumption Appropriate? Herron and Fernandez. J.Nutr. 134: 187-190, 2004.