Voeding met veel vet en eiwitten en weinig koolhydraten

Wat gebeurt er als een hond, mens of kat voeding eet met veel vetten en eiwitten en weinig koolhydraten?

Het glucosegehalte van het bloed stijgt nauwelijks, maar het glucagongehalte stijgt enorm.
De lever waar de belangrijkste productie van cholesterol plaatsvindt, gaat aan het werk volgens de regels van de cholesterol regulatie.

Er komt weinig glucose aan in de lever en dus is er geen opmerkelijke stijging van Acetyl-CoA. Door de stijging van het glucagongehalte wordt het HMG-CoA reductase (dat de productie van cholesterol in de lichaamscellen reguleert) afgeremd in zijn werking.

Dit betekent dat de lever de cholesterolproductie vermindert. Er wordt weinig LDL cholesterol geproduceerd en afgegeven.

Het bloedsuikergehalte is laag en het insulinegehalte ook. Er gaat weinig bloedsuiker naar de cellen en net als in de lever, stijgt het Acetyl-CoA gehalte nauwelijks.

Door het hoge glucagongehalte en gemiddelde tot lage insulinegehalte is er veel minder HMG-CoA reductase. In alle cellen is de cholesterolproductie zo goed als stop gezet.

Er is geen overvloedige cholesterol productie en er is geen cholesterol beschikbaar om opgeslagen te worden in de cellen.

Dit betekent, dat de cellen cholesterol moeten importeren om aan de behoefte te voldoen.

Door het lage gehalte in de cellen komen er steeds meer cholesterol receptoren (ontvangers) aan de buitenkant van de cellen.

Het LDL cholesterol dat met de voeding in het lichaam gekomen is, kan meteen doorstromen naar de lichaamscellen die het nodig hebben.

Het gevolg is, dat het LDL cholesterolgehalte van het bloed daalt.

Dit is de normale situatie na het eten van evolutionaire voeding.

Honden, katten en mensen zijn geŽvolueerd op een voeding met weinig koolhydraten en veel eiwitten en vetten. Dit is de voeding die onze gezondheid en ons hart beschermt.