Moderne voeding, veroudering en degeneratie

Het moderne, experimentele dieet doet veel meer dan zorgen voor hoge bloedwaarden van cholesterol en triglyceriden.

De balans tussen de omega 3 en omega 6 vetzuren is slecht in koolhydraatrijke voeding. Er zitten te weinig antioxidanten en andere beschermende stoffen in.

De voeding zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel, vetzucht en insuline resistenite.

Er zijn mechanismen die zorgen voor een snelle veroudering: verhoogde bloeddruk, ontstekingen, vernauwde bloedvaten, vernauwingen in de luchtwegen, DNA beschadigingen, glycosilatie, enz.

Ze zorgen voor veranderingen op celniveau en uiteindelijk voor zichtbare veranderingen van de lichaamsfuncties en ziekte.

Een lang verhaal, dat veel verder gaat dan deze korte lezing.

De twintig jaar regel

De medische adviezen zitten 100 procent fout met de aanbevelingen voor vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit is nog niet alles. Er is nog een belangrijk punt dat aandacht verdient.

De meeste degeneratieve aandoeningen worden pas zichtbaar na een lange incubatietijd.

Daardoor wordt de aandoening zelden tot nooit in verband gebracht met zijn werkelijke oorzaak. Het wordt gezien als een normaal onderdeel van het verouderingsproces.

Coronaire aandoeningen van de bloedvaten hebben dezelfde tijd nodig of nog langer. Ook bij dieren is dit het geval. Ze worden ziek omdat ze hun hele leven een experimenteel voer gegeten hebben.

Onderzoekers moeten de juiste vragen stellen.

Momenteel is geen enkele onderzoeker bereid om te kijken naar de bekende biologische mechanismen en dan de juiste vragen te stellen.

Dit heeft alles te maken met het werven van fondsen voor onderzoek.

Elk onderzoek naar de relatie tussen dieet en gezondheid wordt gedaan vanuit het uitgangspunt dat koolhydraten gezond zijn. Vet en cholesterol zijn de enige boosdoeners, terwijl het in werkelijkheid precies andersom is.

Er komt geen vooruitgang, zolang onderzoekers niet bereid zijn om te kijken naar de biologie van de vet- en cholesterol productie, de juiste conclusies trekken en de juiste vragen stellen.

Onderzoekers moeten op de eerste plaats begrijpen, dat de koolhydraten wel eens de boosdoeners zouden kunnen zijn in dit werelddrama en niet de vetten en de cholesterol.

Nogmaals, zolang de onderzoekers de verkeerde vragen stellen, komen de juiste antwoorden niet naar boven.

Hoe past het ei hier in

Deze vraag is bijna een anti climax. Het slechte ei is een grote bron van hoogwaardige eiwitten, essentiŽle vetzuren, lecithine, cholesterol, vitamines (ook vitamine E en selenium), mineralen en beschermende stoffen zoals luteÔne en xanthophyll.

Veel onderzoeken (10,11,16) hebben laten zien dat het verband tussen eieren en bloed- cholesterol niet klopt voor het overgrote deel van de mensheid.

Deze onderzoeken ondersteunen het eten van een ei per dag voor ongeveer 75 procent van de mensheid. Voor de andere 25 procent is eieren eten gevaarlijk door hun genotype. Diabetici moeten ook oppassen met eieren.

De resultaten waren anders geweest, als de recente onderzoeken verricht waren in de context van Atkins, een ketogeen dieet of een aangepast Atkins dieet (evolutionaire voeding).

Bij deze diŽten zijn alleen koolhydraten toegestaan in de vorm van groenten en fruit met een lage, glycemische index.

Er zijn goede redenen om aan te nemen, dat de resultaten heel anders zouden zijn door het weglaten van de niet-essentiŽle koolhydraten Ė zetmeel en suiker Ė uit de voeding.

Er zijn biochemische redenen in overvloed om aan te nemen dat eieren in de context van een evolutionaire dieet met een lage glycemische lading, veilig zijn en heilzaam voor het overgote deel van de mensen, honden en katten Ė misschien zelfs voor diabetici.