Het ei is nog steeds de boosdoener

Dierenartsen hebben nog steeds iets tegen eieren ondanks hun goede voedingswaarde.

Ze maken hun cliŽnten bang om eieren te voeren aan hun huisdier. Er zijn vijf reden Ė en zes, als de cholesterol fobie een rol meespeelt. Deze litannie van gevaren werkt goed.
Dierenartsen geven vaak de volgende redenen op: het ei kan besmet zijn met salmonella, het dieet kan uit balans raken, de biotine binders in het eiwit en tot slot kan het hoge eiwitgehalte zorgen voor nierbeschadigingen.

Is salmonella een probleem?

De AustraliŽrs voeren mensen al heel lang eieren aan hun honden zonder problemen. Ik ken de situatie aan de andere kant van de oceaan niet.

Ik denk dat de waarschuwing een tactische zet is om mensen weg te houden van het voeren van rauwe voeding, zodat ze de producten van de pet food industrie kopen.

Er is namelijk geen enkele reden waarom salmonella een probleem zou zijn.

Zorgen eieren voor een onbalans in de voeding?

In AustraliŽ niet. Daar zorgt het voor meer gezondheid van de huisdieren, maakt niet uit wat ze eten. Ze hebben er vooral voordeel aan als ze moeten leven op brokken en blikvoer.

Door eieren toe te voegen aan de voeding hebben ze meer energie, zijn ze gezonder en beter in staat om zich voort te planten. De huid en de vacht worden gezonder.

Hun weerstand is beter en er zijn minder degeneratieve aandoeningen.

Is eiwit gevaarlijk?

Mensen met huisdieren worden total afgeschrikt van het eiwit. Ze denken dat eiwit gevaarlijk is en nooit aan hun dier gegeven mag worden.

Ze weten niet precies waarom, maar in combinatie met de cholesterol fobie is deze angst voldoende reden voor de meeste mensen om niet meer dan een ei per week te voeren.

In werkelijkheid kan het ei alleen problemen veroorzaken bij dieren met een slechte spijsvertering: jonge dieren, oude dieren en dieren met een niet goed werkende alvleesklier.

In die gevallen kan het eiwit gekookt worden voor het gegeten wordt.

De problemen worden zogenaamd veroorzaakt door de avidine binders, maar in werkelijkheid leveren ze helemaal geen probleem op.

Er is voldoende biotine in het eigeel om te verhinderen dat er een tekort aan biotine ontstaat. 13,14

Is eiwitrijke voeding gevaarlijk?

Deze onjuiste opvatting is lang gebruikt om het Atkins diet in diskrediet te brengen.

Het is een van de bangmakerijen, die gebruikt wordt om het eigen belang te dienen. Het is armzalige beoefening van de wetenschap!

Er is een hele lading onderzoeken waaruit blijkt, dat eiwitten zorgen voor een versnelde achteruitgang van de nieren in de laatste fase van nierfalen.

Het is niet bekend dat eiwitrijke voeding bij honden, katten en mensen zorgt voor nier- problemen. Weer een lang verhaal en er is niet voldoende tijd om het helemaal uit te spitten.

In werkelijkheid is er maar een reden om geen eieren te eten en dat is wanneer een mens of dier er allergisch op reageert.