Toevoegingen en conserveringsmiddelen

Er wordt gegoocheld met de dosering van vitaminepreparaten om te zorgen dat er nog voldoende in het voer zit op het moment dat de baal geopend wordt door de koper.

Vaak worden er ook stoffen toegevoegd aan de brokken om de stevigheid en het uiterlijk te verbeteren. Ze voegen geen enkele voedingswaarde toe en dienen o.a.

1. om te voorkomen dat water en vet uit elkaar vallen.

2. Antioxidanten voorkomen dat de vetten ranzig worden en houden bederf tegen.

3. Kleur- en smaakstoffen maken het product aantrekkelijker voor de koper.
Hoeveel chemische toevoegingen kunnen in de voeding voor huisdieren zitten?

In ongeveer 65 procent van de merken die in de VS worden gefabriceerd, zitten conserveringsmiddelen die door de fabrikant zijn toegevoegd. 90 Procent gebruikt ingrediŽnten die al bewerkt zijn met chemische conserveringsmiddelen.

Ook in de vitaminepreparaten die gebruikt worden, kunnen conserveringsmiddelen zitten. Uw huisdier eet een cocktail van verschillende chemische conserveringsmiddelen, die zijn toegevoegd door de verwerker en door de fabrikant en in de bijgemengde vitamines zitten.

Het toevoegen van middelen om bederf tegen te gaan is al duizenden jaren oud en gebeurde vroeger met specerijen en natuurlijke conserveringsmiddelen.

In de afgelopen 40 jaar is het aantal synthetische conserveringsmiddelen in de voedingsindustrie enorm gestegen. Er zijn meer dan 8.600 erkende toevoegingen.

Van 46 procent is informatie over de giftigheid bekend.

Kankerverwekkende middelen zijn toegestaan als ze gebruikt worden binnen de veilige marge. Er is nooit onderzocht of deze stoffen in het lichaam blijven en of opstapeling een gevaar voor de gezondheid kan betekenen.

Ethoxyquine(EQ) bijvoorbeeld werd in de lever en nieren van honden aangetroffen, nadat zij gedurende lange tijd Ė maanden - deze stof niet meer binnen hadden gekregen. Op 31 juli 1997 heeft het FDA Centre for Veterinary Medicine het toegestane gebruik gehalveerd.

Volgens de wet moeten studies verricht worden naar de directe giftigheid van al deze middelen, maar er wordt bijna geen onderzoek gedaan naar de werking die combinaties van deze middelen op elkaar hebben, nadat ze in het spijsverteringsstelsel zijn gekomen.

Van de drie veel gebruikte conserveringsmiddelen BHA, BHT en EQ is bekend en bewezen dat ze een synergetisch effect hebben, dat kan leiden tot het ontstaan van bepaalde vormen van kanker.