De verpakking

Veel honden en katten krijgen commercieel voer in hun etensbakjes. De ingrediŽnten die hiervoor gebruikt worden verschillen nogal. De basisingrediŽnten voor droogvoer en blikvoer zijn dezelfde. Het verschil zit hem in het kookproces en in de hoeveelheid water in het eindproduct.

Blikvoer kan tot 82 procent water bevatten.
De lijst van ingrediŽnten op de verpakking levert belangrijke informatie over de samenstelling van het product. Wat er te lezen valt kan nogal verwarrend zijn, maar het is de enige informatie waar de consument over kan beschikken. Twee zaken die nooit vermeld worden zijn de verteerbaarheid en de opneembaarheid van de voedingsstoffen.

In dit hoofdstuk definities van termen die gebruikt worden bij de etikettering. Het selecteren van goed voer is een van de belangrijkste keuzes die u maakt voor het welzijn van uw huisdier.

Meat en Meat Meal. Herkomst en kwaliteit van het materiaal dat gebruikt wordt voor de verwerking tot meat meal is op zijn minst verdacht. Voer waar dit product verwerkt is kunt u het beste zo weinig mogelijk aan uw huisdieren geven.

Koop een product dat bijvoorbeeld chicken aangeeft en laat het product met chicken meal liever liggen. De enige uitzondering is, als de producent zelf zijn meal maakt. Daar kunt u achter komen door contact op te nemen met de fabrikant. Mijdt producten waar by-products en by-products meal op staat.

De betekenis van de definities

Meat (bijv. lam, rund, kip). Meat is vlees dat verkregen wordt van geslachte zoogdieren en is beperkt tot dat gedeelte van het spiervlees dat zich op het skelet bevindt of in de tong, het middenrif, het hart of de slokdarm; met of zonder bijbehorend vet en stukken huid, pezen, zenuwen en bloedvaten die bij deze vleesgedeeltes horen.

Als er real meat op de verpakking staat, kunt U er zeker van zijn dat het product gemaakt is van het kleine beetje vlees dat overgebleven is na het uitbenen met het bijbehorende vet en stukken huid, pezen, zenuwen en bloedvaten - niet het smakelijke vlees zoals het voorgeschoteld wordt.

Wat de vleesindustrie kan gebruiken voor menselijk gebruik, gaat echt niet in de hondenpot.

Meat Meal, en Meat and Bone Meal. Meat and Bone Meal is het verwerkte product van weefsels van zoogdieren, inclusief botten, exclusief toegevoegd bloed, haren, hoeven, horens, stukken huid, mest, maag en darm inhoud, behalve in zodanige hoeveelheden als onvermijdelijk is bij een goed bereidingsproces.

Er mogen geen weefsel in zitten, die niet omschreven zijn. Het percentage onverteerbare pepsine mag niet hoger zijn dan 12 en niet hoger dan 9 in de ruwe eiwitten.

Op het etiket moet een garantie gegeven worden voor het minimum aan crude protein (ruwe eiwitten) en crude fat (ruwe vetten), het maximum aan ruwe vezels, het minimum aan Phosphorus (P) en het minimum en maximum aan Calcium (Ca).

David C. Cooke - Dierlijk afval: feit en fictie

Stelt u zich eens voor hoe veel tijd en geld het zou kosten om elk jaar 600.000 ton dode katten en honden te ontdoen van de vacht en de ingewanden - voor ze gemalen en verwerkt worden.

Het lijkt me dat de AAFCO zijn definities van meat meal en meat and bone meal eens nauwkeurig aan een onderzoek zou moeten onderwerpen Ė en men zou eens wat nauwkeuriger kunnen omschrijven, wat de term goed bereidingsproces inhoudt.

Nadat 4-D dieren (dead, diseased, disabled, distroyed) opgehaald en afgeleverd zijn bij de verwerker, wordt de darminhoud niet verwijderd, daar kunt u zeker van zijn. Het bloed wordt niet afgetapt en de horens en de hoeven worden niet verwijderd.

Het enige gedeelte van het dier dat misschien verwijderd wordt is de huid van individuele dieren, als die niet beschadigd is, en alle stukken vlees die er nog goed genoeg uitzien of niet te verziekt zijn om als rauw vlees voor dieren verkocht te worden. In Canada in Quebec heeft de Minister van Landbouw duidelijk gesteld, dat huisdieren in zijn geheel verwerkt worden.

In het tijdschrift Pet Food Industry is te lezen, dat een producent van diervoeders verwerkt materiaal zou kunnen weigeren om verschillende redenen.

Bijvoorbeeld omdat er vreemde materialen (metaal, haar, plastic, rubber, glas)in zitten, omdat de geur niet goed is, omdat er veel veren, varkensharen, schimmels, chemische stoffen in zitten, de zaak niet goed vermalen is of een verkeerde samenstelling heeft - en wegens besmetting door insecten.

De producent ZOU dit KUNNEN doen. Het is geen regel of verplichting.

Als u op de verpakking leest dat het product meat meal bevat of meat and bone meal, is het zeer goed mogelijk dat alle materialen die hierboven omschreven zijn, ook inderdaad in het voer zitten.

Meat by-products. Dit zijn de niet verwerkte, schone delen die verkregen worden van geslachte zoogdieren - met uitzondering van vlees.

Het omvat longen, milt, nieren, lever, hersenen, bloed, botten, d.m.v. geringe verhitting gedeeltelijk ontvette, vette weefsels, en magen en darmen, ontdaan van hun inhoud, maar is niet slechts beperkt tot de hierboven omschreven materialen. Het bevat geen haren, horens, tanden en hoeven.

Ook hier kunt u ervan overtuigd zijn dat alles wat geschikt is voor menselijke consumptie, niet gebruikt wordt voor dierlijk voedsel. Een lever die besmet is met wormen, longen vol pneumonia of wormen, verkankerde organen, vleesgedeeltes die aangetast zijn door injecties: dat zijn de niet verwerkte, schone delen die gebruikt worden voor hondenvoer.

Animal By-product Meal. Dit is het verwerkte product van dierlijk weefsel, zonder extra toevoegingen van haren, horens, stukken huid, mest, de inhoud van maag en darmen, behalve in zodanige hoeveelheden als onvermijdelijk is bij een goed bereidingsproces.

Het mag geen toegevoegde vreemde materialen bevatten die hierboven niet omschreven zijn.

Tot deze categorie behoren alle materialen die niet voldoen aan de criteria van de hierboven omschreven ingrediŽnten om ze bij Meat by-products onder te brengen.

Poultry. Kip is de combinatie van vlees en vel met of zonder bijbehorende botten, die verkregen wordt uit kipdelen of hele kadavers van kippen of een combinatie van beide, met uitzondering van veren, koppen, voeten en ingewanden. Het moet geschikt zijn om te gebruiken in dierenvoeding.

Poultry by-products. Dit zijn de niet verwerkte, schone delen van kadavers van geslacht gevogelte zoals koppen, voeten, ingewanden zonder inhoud en vreemde materialen, toegestaan in zodanige hoeveelheden als onvermijdelijk is bij een goed bereidingsproces.

Poultry By-product Meal bestaat uit gemalen, verwerkte schone delen van de kadavers van geslacht gevogelte, zoals nekken, voeten, onontwikkelde eieren en ingewanden, met uitzondering van veren, behalve in zodanige hoeveelheden als onvermijdelijk is bij een goed bereidingsproces.

Op het label moeten garanties gegeven worden voor het minimum aan ruwe eiwitten en ruwe vetten, het maximum aan ruwe vezels, het minimum aan Phosphorus (P) en het minimum en maximum aan Calcium (Ca). Het kalkgehalte mag niet hoger zijn dan 2,2 maal het gehalte aan Phosphorus.