Definities dierlijke ingrediŽnten

Ann Martin: Food pets die for. NewSage Press 1997.

Poultry-hatchery by-products is een mengsel van eierschalen, onvruchtbare en niet uitgekomen eieren en tijdens het seksen (bepalen van het geslacht) uitgeselecteerde kuikens. Het wordt gekookt, gedroogd en gemalen met of zonder verwijdering van overmatig vet.

Hydrolyzed poultry feather is een andere eiwitbron. Weliswaar onverteerbaar - maar eiwitten blijven eiwitten. Dit product is wat overblijft na het onder hoge druk verwerken van de veren van de slachtkippen, vrij van toevoegingen.
We hebben alle vlees en gevogelte besproken dat gebruikt wordt in de industrie, maar volgens de AAFCO zijn er nog een aantal andere bronnen die kunnen voorzien in de eiwitbehoefte. We gaan ze doornemen, maar als u over een gevoelige maag bezit, bent u gewaarschuwd.

Hydrolyzed hair wordt vervaardigd van schoon haar dat een behandeling krijgt met warmte en hoge druk teneinde een product te verkrijgen dat gebruikt kan worden in de dierenvoeding.

Spay-dried animal blood wordt vervaardigd van schoon, vers dierlijk bloed, zonder enig vreemd materiaal zoals haar, maaginhoud en urine, behalve in hoeveelheden als onvermijdelijk is voor een goede bereidingswijze.

Dehydrated food-waste is ieder en elk afvalproduct van dierlijk of plantaardig origine dat opgehaald wordt bij bedrijven of instellingen waar voeding bereid wordt. Het product zal regelmatig worden opgehaald of in ieder geval zo vaak, dat bederf niet duidelijk zichtbaar heeft kunnen toeslaan.

Kennelijk geldt voor dit product: wat het oog niet ziet, wat het hart niet deert.

Dehydrated garbage wordt gemaakt van kunstmatig gedroogd dierlijk en plantaardig afval, dat zo vaak opgehaald moet worden dat schadelijk bederf niet heeft kunnen optreden, en waar aardewerk, glas, metaal, touw en dergelijke materialen uit verwijderd dient te worden.

Dehydrated paunch products wordt samengesteld uit de inhoud van de pens van geslacht vee, ontdaan van vocht bij een temperatuur van boven 100 įC tot een vochtgehalte van 12 procent of minder is overgebleven. Het drogen is om pathogene (ziekteverwekkende) bacteriŽn te vernietigen.

Dried poultry waste is een dierlijk afvalproduct dat vervaardigd wordt van de maaginhoud van gevogelte, die kunstmatig gedroogd wordt tot het vochtgehalte niet hoger is dan 15 procent.

Het product mag niet minder dan 12 procent ruwe eiwitten bevatten, niet meer dan 40 procent vezels, inclusief stro, houtsplinters enzovoorts, en niet meer dan 30 procent as.

Dried swine waste is een dierlijk afvalproduct dat vervaardigd wordt uit varkenspoep, die kunstmatig gedroogd wordt tot het vochtgehalte niet hoger is dan 15 procent.

Het moet minimaal 20 procent ruwe eiwitten bevatten, maximaal 35 procent ruwe vezelstoffen, inclusief materiaal zoals stro en houtsplinters - en niet meer dan 20 procent ruwe as.

Undried processed animal waste product wordt samengesteld uit uitwerpselen, met of zonder doodgeboren dieren, van gevogelte, herkauwers en elke andere diersoort behalve mensen, inclusief of exclusief andere ingrediŽnten.

Het moet minimaal 15 procent voedingsstoffen bevatten en minimaal 15 procent vocht. Het mag niet meer dan 30 procent hout, houtsplinters, doodgeboren dieren, vuil, zand, stenen en andere vreemde materialen bevatten.

Na het doornemen van deze lijst met ingrediŽnten stuurde ik een faxbericht naar de voorzitter van de AAFCO met de vraag of de definities van de ingrediŽnten die gelden voor veevoeders ook gelden voor huisdiervoeders.

Het antwoord: "De door de AAFCO goedgekeurde Feed Ingredient Definitions zijn van toepassing op alle dierlijke voeders, inclusief voeders voor huisdieren, tenzij bepaalde dieren zijn uitgezonderd om als voedingsbron te dienen.

Als u op een baal hondenvoer de term meat by-products ziet, weet dan dit materiaal afkomstig is van slachthuizen of ophaaldiensten van dood vee, dat besmet is of niet geschikt voor menselijke consumptie.

Er wordt Meat meal, meat and bone meal en digest van gemaakt. De voerproducent is niet verplicht om te melden wat de samenstelling van het materiaal is, omdat dit per aanmaak verschilt.

Dit zijn de eiwitten die wij aan onze honden en katten geven.

In 1996 besloot ik een onderzoek te doen naar de kosten van het topkwaliteit materiaal dat de fabrikanten afnemen van de verwerkingsindustrie. Ik wist dat een telefoontje van een gewone burger mij niet de informatie zou verschaffen die ik nodig had en daarom deed ik of ik van plan was een onafhankelijke producent van hondenbrokken te worden.

Nadat ik verteld had wat mijn plannen waren, vroeg ik een prijsopgave van meat by-products en meat meal bij een verwerkingsbedrijf in Canada en in de Verenigde Staten.

Beide bedrijven waren verheugd over mijn plannen en zeer bereid om informatie te verstrekken. Omdat ik echter maar een klein bedrijfje was en geen grote hoeveelheden nodig had om te beginnen, waren de kosten voor mij ettelijke malen hoger dan voor de grote multinationals.

Meat and bone meal, met minimaal 50 procent eiwitten, 12 procent vet, 8 procent vocht, 8 procent kalk, 4 procent phosphorus en 30 procent as, zou door mij, een klein bedrijfje, afgenomen kunnen worden voor minder dan US$ 0.10 per pound.

Voor de meat by-products varieerden de prijzen van US$ 0.17 per pound voor lever tot US$ 0.09 per pound voor longen.

Definities granen

De mate waarin voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen is afhankelijk van de verteerbaarheid van de diverse graansoorten. Sommige graansoorten, witte rijst bijvoorbeeld, kunnen bijna helemaal verteerd worden.

Van de voedingsstoffen in tarwe, bonen en haver kan bijna niets opgenomen worden. De voedingswaarde van koolhydraten die niet kunnen worden opgenomen door het lichaam, is nihil.

De hoeveelheid voedingstoffen die het dier in werkelijkheid binnenkrijgt wordt bepaald door de soort koolhydraten die gebruikt zijn Ė en de hoeveelheid.

Bepaalde ingrediŽnten, zoals pindadoppen en sojahullen, dienen alleen als vulmiddel. Ze hebben geen enkele voedingswaarde.

Corn flour: fijne, steenachtige deeltjes van gemalen graan met weinig tot geen zemelen of kiemen.

Corn bran: de buitenste bekleding van de graankorrel, met weinig tot geen zetmeel van de kiem.

Corn gluten meal: het gedroogde restant van het graan nadat alle zetmeel en kiemen verwijderd zijn.

Wheat wordt veel gebruikt in diervoeders. AAFCO hanteert de volgende omschrijvingen:

Wheat flour bestaat uit tarwemeel met fijne greintjes tarwezemelen, tarwekiemen en het afval van de tail of the mill. Tail of the mill is niets anders dan het bijeen geveegde afval op de vloer aan het einde van de werkdag.

Wheat germ meal bestaat uit tarwekiemen samen met wat zetmeel en tarwegries.

Wheat middlings and shorts zijn fijne greintjes tarwekiemen, meel en afval van de tail of the mill.

Vaak staat Fat als tweede vermeld op de ingrediŽntenlijst. Vetten worden puur over het voer gesproeid of vermengd met andere ingrediŽnten. Vaak zit er een scherpe geur aan, die ervoor zorgt dat uw huisdier zijn brokjes graag eet.

Deze vetten worden gemaakt uit afval bakolie van restaurants. Het is ranzig en niet meer geschikt voor menselijke consumptie. Een van de hoofdbronnen van vetten zijn de verwerkers. Het wordt verkregen uit de weefsels van zoogdieren en/of gevogelte.

Een artikel in Petfood Industry Magazine geeft aan dat men zich niet druk maakt over de verontreinigde stoffen in de vetten in het voer, wel over de schade aan de machines.

Dr. Tim Phillips schrijft: "Verontreinigde substanties kunnen kleine stukjes fiber zijn, of haar, stukjes huid, botten, aarde of plastic. Het kan vuil zijn of stukjes metaal die er na de productie in verzeild zijn geraakt - tijdens de opslag en/of transport.

Ze kunnen de oorzaak zijn van verstoppingen in de roosters tijdens de verwerking van de vetten, en zorgen voor een laag slik in de voorraadtanks."

Nog wat smakelijke ingrediŽnten die men toevoegt aan het voer.

Beet pulp: het gedroogde restant van suikerbieten, dat toegevoegd wordt als vezels maar hoofdzakelijk suiker bevat.

Soybeen meal: een product dat verkregen wordt door het malen van de schilfers die overblijven nadat de meeste olie uit de sojabonen is getrokken.

Sugar foods by-products: het restant van het malen en mengen van oneetbare delen, verkregen uit de bereiding en verpakking van voedingsmiddelen op suikerbasis: snoepgoed, verpakkingen van sappen, gedroogde gelatine en soortgelijke producten die voor een groot deel uit suiker bestaan.

Ground almond and peanut shells worden gebruikt als opvulmateriaal.

Fish is een goede eiwitbron. Als u een kat heeft, hoeft u het blikje maar te openen of hij komt er al aan gerend. De delen die gebruikt worden zijn vissenkoppen, staarten, vinnen, botten en ingewanden.

Als de hele vis gebruikt wordt voor diervoeding, is dat meestal omdat het kwikgehalte te hoog is of er andere gifstoffen in aangetroffen zijn.

Ook ingeblikte vis voor menselijke consumptie, waarvan de vervaldatum verstreken is, wordt gebruikt. Tonijn wordt in veel kattenvoer verwerkt om zijn sterke, voor katten aantrekkelijke, geur.