Conserveringsmiddelen

BHA (butylated hydroxyanisol), BHT (butylated hydroxytolueen), Ethoxyquine (een insecticide) zijn de conserveringsmiddelen die het meest gebruikt worden om de vetten in het voer te vrijwaren van bederf.

Natuurlijke conserveringsmiddelen zijn gemengde tocopherols, of vitamine E.
Ethoxyquine is het duurzaamste conserveringsmiddel, maar de veiligheid bij gebruik in diervoeding is niet bewezen.

Het idee om minder chemicaliŽn te gebruiken in de diervoeders klinkt aantrekkelijk, maar natuurlijke conserveringsmiddelen hebben een kortere houdbaarheidsduur dan chemische.

U moet altijd checken of de baal brokken die u koopt een vervaldatum heeft en of deze verstreken is. Brokken met natuurlijke conserveringsmiddelen blijven niet langer houdbaar dan 9 maanden Ė in de tropen veel korter.

Als u een nieuwe baal opent, is het goed om de inhoud te testen met uw neus. Als deze vreemd ruikt of ranzig, kunt u hem beter terugbrengen naar de winkel.

Als uw dier weigert om het voer te eten of probeert om het eten te bedekken zoals hij zijn uitwerpselen bedekt, luister dan naar wat hij u probeert duidelijk te maken. Het voer kan bedorven zijn of besmet.

De etikettering

Datumcoderingen op de verpakking geven informatie over de versheid van de inhoud:

Maand, dag en jaar: 042599 betekent dat het voer geproduceerd werd op 25 april 1999.

Juliaanse kalender: 12198 betekent de 121ste dag van 1998, 1 mei 1998. Als er slechts 4 getallen vermeld worden, is de 9 van 98 weggelaten.

Best if used before: het voer behoudt zijn kwaliteit wanneer het gebruikt wordt voor de vermelde datum. De producent zal altijd de uiterste vervaldatum vermelden. In de tropen bederft het voer sneller.

Als u de lijst met ingrediŽnten doorneemt, bedenk dan goed dat ze vermeld worden in afnemend gewicht. Het eerstgenoemde ingrediŽnt is qua gewicht het meest dominant aanwezig, daarna het tweede enzovoorts.

Whole meat kan veel vocht bevatten, waardoor het als eerste vermeld wordt terwijl de werkelijke hoeveelheid vlees zeer gering is. Sommige blikken vermelden water sufficient for processing als eerste ingrediŽnt en dit betekent dat u uw geld uitgeeft aan ingeblikt vocht.

Let op de industriŽle praktijken van splitting. Dit gebeurt, als twee of drie soorten graan apart vermeld worden. Als op de verpakking staat Chicken, ground yellow corn, rice, and corn gluten meal, lijkt het of er meer kip dan graan in de voeding verwerkt is, terwijl er veel meer graan dan kip in het product zit.

Op het etiket moeten naam en adres van de producent, verpakker of distributeur vermeld worden, inclusief een postadres.


Het bewaren van de brokken

Heeft u besloten welke brok u aan uw huisdier wilt geven, dan is het verstandig om de voorraad te bewaren in een luchtdichte container of emmer. Bewaar de brokken op een koele plaats, buiten bereik van zonlicht Ė of liever in de koelkast of vriezer.

Beweert uw leverancier dat dit niet nodig is voor het merk voer dat hij verkoopt, dan vertelt hij daarmee dat zijn product vol zit met allerlei synthetische conserveringsmiddelen en hij blijkbaar niet op de hoogte is van de schadelijke werking van een tropisch klimaat op al deze chemicaliŽn.

Meer informatie over het bewaren van brokken in DaguTorie.