Het bewaren van hondenbrokken

Ignit Bekken in Suriname Times, mei 2008

Bewaart u uw brood 30 dagen op kamertemperatuur? Ik denk van niet.

Een baal brokken gaat ongeveer 30 dagen mee. Bij een verkeerde opslag verdwijnen voedingstoffen en ontstaan gifstoffen, waar uw hond ziek van wordt. Kwaliteitsbrokken worden goed verpakt, zodat er geen zuurstof en vocht bij kan komen.

Meestal kunnen ze tot een jaar na productiedatum gebruikt worden. Er is echter nooit onderzocht hoelang ze in de tropen bewaard kunnen worden - waarschijnlijk de helft of minder dan aangegeven.
Steve Brown en Beth Taylor hebben onderzocht wat er allemaal kan gebeuren nadat de verpakking geopend is - en hoe u kunt voorkomen dat uw honden ziek worden.

Het volgende komt uit hun boek See Spot Live Longer.

Ranzig vet veroorzaakt kanker en chronische gezondheidsproblemen bij mensen en dit geldt ook voor honden. Er zijn fabrikanten die vitamine E in het voer stoppen om te voorkomen dat de oliŽn en vetten ranzig worden.

Elke keer wanneer u de verpakking opent, komt er zuurstof naar binnen en wordt er vitamine E verbruikt. Uiteindelijk is er geen vitamine E meer over en worden de oliŽn en vetten ranzig.

De voedingswaarde gaat achteruit: veel vitamines zijn gevoelig voor oxidatie. Hun waarde vermindert wanneer ze langere tijd op kamertemperatuur blijven.

De voedingswaarde onder in een baal die al 30 dagen open is, is veel minder dan de voedingswaarde bovenin. Hoe verser, hoe beter!

Schimmels en mycotoxinen: er groeien schimmels in voer, dat bewaard wordt in een warme, vochtige omgeving. Na verloop van tijd veroorzaken hun afvalstoffen, mycotoxinen, kanker en andere gezondheidsproblemen bij mensen, kippen en varkens. Honden zijn zeer gevoelig voor deze gifstoffen.

Als er vocht in de baal komt, zijn de conserveringsmiddelen die de meeste fabrikanten toevoegen wel in staat om de schimmelgroei tijdelijk te vertragen in koudere klimaten, maar bij ons is de schimmelgroei wel heel erg uitbundig!

Vooral Aspergillus flavus is gevaarlijk. Hij produceert Aflatoxine B1 - een potente kankerverwekker!

U kunt niet zien hoeveel schimmels er zijn en uw hond kan het niet ruiken. De meeste honden sterven aan de gevolgen ervan.

Mycotoxinen ondermijnen de weerstand - heel langzaam en geleidelijk. Daardoor gaan de organen ook heel langzaam achteruit. Bron:Council for Agricultural Science and Technology, Ames, Iowa, USA Mycotoxins: Risks in Plant, Animal, and Human Systems January 2003)

Insecten, zoals kakkerlakken en mijten - en ratten zijn dol op brokjes.

Uit onderzoek is gebleken dat honden met allergieŽn ook gevoelig zijn voor dode insecten, die zich tegoed doen aan de brokjes en in de verpakking sterven.

Tips voor een veilige opslag

Bewaar de brokken in de originele verpakking. Plastic neemt vitamine C op uit het voer en bestanddelen van het plastic kunnen door het voer opgenomen worden.

Koop kleine pakken, genoeg voor een week.

Kijk naar de productiedatum en de vervaldatum. Als u niet begrijpt wat de codering betekent, neem dan contact op met de importeur en vraag om uitleg.

Bewaar het voer koel en droog.

Bewaar grote balen in de diepvries.

Gooi brokken die vreemd ruiken, weg. Als ze vreemd ruiken bij het openen, breng ze dan terug naar de winkel.

Wanneer uw hond aangeeft, dat hij het voer niet lust, dwing hem dan niet. Zijn neus werkt beter dan die van u! Waarschijnlijk is er iets mis.

Koop geen gescheurde verpakkingen.

colostrum dieetvoeding