Verantwoord hondenbezit - uw plicht, niet van een ander

Ignit Bekken in Suriname Times, 12 juli 2008

Een boze meneer aan de telefoon. Lexie komt twee keer per jaar thuis met een buik vol pups. Hij wil van haar af. Zijn erf is niet omrasterd. Hij kan haar niet opsluiten tijdens haar loopsheid.

En bij de Dierenbescherming willen ze hem niet helpen. Er is geen ruimte om Lexie te huisvesten - het asiel is voor de opvang en plaatsing van zwerfhonden.
Ik stel voor om haar te laten castreren, zodat ze nooit meer loops wordt en nooit meer thuiskomt met een buik vol pups.

Onvruchtbaar maken? NEE, dat wil hij niet. Hij wil van haar af.

Dan stel ik voor om contact op te nemen met de dierenarts, uit te leggen wat de situatie is en te vragen of het mogelijk is om Lexie in te laten slapen met een spuitje.

NEE, dat wil hij niet. Dat vindt hij te moeilijk. De Dierenbescherming moet dat voor hem doen. Hij wil er wel voor betalen, maar zelf doen? NEE, dat kan hij niet.

Hij roept boos, dat hij haar vast gaat binden aan de poort van het asiel.

Bij de oprichting van Stichting Dierenbescherming Suriname is er voor gekozen om als eerste het probleem van de zwerfhonden aan te pakken.

Het heeft jaren geduurd om het asiel te bouwen en operationeel te krijgen. In die periode werden de honden opgevangen door particulieren en vrijwilligers.

Nu zijn alle hokken klaar, in gebruik en vol. Er is geen ruimte om honden van mensen te huisvesten. Dat kunt u zelf zien, wanneer u een kijkje neemt.

Dierenbescherming Suriname is in ontwikkeling. De stichting heeft hulp gekregen uit Nederland in de vorm van een vrijwilligster met ervaring op het gebied van asielbeheer en hondenopvang.

Er wordt gewerkt aan een opvangruimte voor katten, er wordt gewerkt aan het opzetten en uitvoeren van sterilisatiecampagnes.

Kunt u niet langer voor uw hond zorgen of is het dier zo ziek dat het een verlossing is om pijnloos in te slapen met een spuitje, dan moeten we onze plicht als eigenaar en verantwoorde hondenbezitter nakomen. We moeten zelf zorgen voor een oplossing.

De hond of het nest pups dumpen bij een vuilstortplaats, supermarkt of service station is geen oplossing. Het is laf om iemand anders met het probleem op te zadelen.

Gelukkig zijn er ook mensen, die de verantwoordelijkheid van een hondenbezitter wel kennen. Een week na het gesprek met de boze meneer belde een meisje om informatie over de hondenopvang in mijn hondenpension.

Even later belde haar moeder om de situatie uit te leggen. Ze gaan verhuizen en kunnen hun twee honden niet meenemen. Het zijn oude dieren. Niemand wil ze hebben.

Ze heeft een afspraak gemaakt met de dierenarts om ze in te laten slapen. Haar dochter heeft het er moeilijk mee, zijzelf ook. Het doet pijn om zo afscheid te moeten nemen.

Ze wordt er ook boos van en gefrustreerd maar vindt dat dit de enige oplossing is om op een waardige manier afscheid te nemen van haar honden.

En eentje waar ze later zonder schaamtegevoel naar terug kan kijken.


colostrum dieetvoeding