Dierlijke vetten

Heeft u bij het openmaken van een nieuwe baal wel eens die opmerkelijke, scherpe geur geroken Ė de geur van oude bakolie, met de verschaalde lucht van hetgeen erin gebakken was, er nog aan?

Heeft u deze geur ook wel eens geroken bij uw hond? Wat is de bron van die overweldigende geur? Het zijn geraffineerd dierlijk vetten, keukenafvallen en oliŽn die afgekeurd zijn voor menselijke consumptie.
De restanten van gebruikte bakvetten uit restaurants en snack bars vormen een belangrijk deel van de toegevoegde dierlijke vetten in de laatste vijftien jaar.

De olie wordt vaak bewaard in tonnen met een inhoud van 200 liter en er wordt geen rekening gehouden met het toekomstige gebruik ervan.

Als u in de USA uit gaat eten, neem dan eens een kijkje achter het restaurant waar de verschillende afvaltonnen staan - met de naam van de verwerker er op. Gegarandeerd dat er minstens een is.

De verwerker komt af en toe langs om het ranzige vet uit de ton te halen. Het wordt samen met de inhoud van andere vettonnen gestabiliseerd met krachtige oxidatieremmers om verder bederf tegen te gaan. Het eindproduct wordt verkocht aan producenten van diervoeders.

Deze vetten worden over de gedroogde brokken gesproeid om het product aantrekkelijker te maken. Ze worden ook gebruikt als bindmiddel Ė na toevoeging van chemische smaakstoffen.

De voedingsdeskundigen van de petfood industrie hebben ontdekt, dat de meeste dieren dol zijn op de smaak van deze vetten. De producenten van diervoeders zijn ware meesters in het verleiden van uw huisdier om iets te eten, waar hij normaal zijn neus voor optrekt.

Plantaardige oliŽn

Het gebruik van graanproducten in dierenvoeding heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Vroeger werden ze gebruikt als vulmiddel. Tegenwoordig is het percentage graanproducten erg hoog.

De opname van de voedingsstoffen in de diverse graanproducten door het lichaam hangt af van de verteerbaarheid ervan. Welke koolhydraten zijn er en hoeveel: dit bepaalt in hoeverre de hond of kat in staat is om de aanwezige voedingsstoffen ook werkelijk op te nemen.

Honden en katten kunnen bijvoorbeeld de koolhydraten van witte rijst volledig opnemen. Van andere graanproducten, zoals tarwe, bonen en havermout, is dit niet meer dan hooguit 80%. Die van aardappelen en maÔs kunnen minder goed opgenomen worden dan die van rijst.

De koolhydraten die de hond en de kat niet kunnen verteren, beginnen te gisten in de darmen door inwerking van de bacteriŽn aldaar. Er worden ook ingrediŽnten gebruikt die totaal onverteerbaar zijn, zoals pindadoppen en kippenveren!

Van de drie eerstgenoemde ingrediŽnten op een baal voer zijn er twee meestal graanproducten. Pedigree Performance Food vermeldt gemalen maÔs, afvalproducten van kip en maÔsmeel als top drie ingrediŽnten.

9 Lives Crunchy Meals voor katten vermeldt gemalen gele maÔs, maÔsmeel en kipafval als top drie. Maar katten zijn obligate carnivoren Ė vleeseters. Wat moeten die met een voer dat voornamelijk uit graan bestaat. Het antwoord is simpel: maÔs afval is goedkoper dan vlees.

Purina O.N.E. Dog Formula vermeldt als eerste vier ingrediŽnten: kip, gemalen gele maÔs, gemalen tarwe en maÔsmeel. Drie producten op basis van granen Ė en twee daarvan zijn hetzelfde.

Deze praktijk noemt men splitting. Als twee ingrediŽnten die afkomstig zijn van dezelfde bron, afzonderlijk vermeld worden Ė zoals het geval is bij gemalen gele maÔs en maÔsmeel Ė lijkt het alsof er minder maÔs is en meer kip, hoewel het gewicht van maÔs in de totale massa aanzienlijk hoger is.

In 1995 haalde Natureís Recipe duizenden tonnen hondenvoer terug uit de winkels nadat consumenten geklaagd hadden dat hun honden ziek werden, braakten, diarree kregen en hun eetlust verloren.

Het verlies van Natureís Recipe kwam dicht bij de 20 miljoen dollar. Het probleem werd veroorzaakt door een giftige schimmel in de tarwe, die gebruikt was voor het voer.

Deze milde soort veroorzaakte slechts braken, diarree en een verlies van eetlust, maar andere soorten kunnen de oorzaak zijn van gewichtsverlies, leverbeschadiging, verlamming en zelfs de dood.

Naar aanleiding van dit incident ging de FDA (Food and Drug Administration) zich ermee bemoeien. Men kwam tot de conclusie dat de vomitoxine in de hondenbrokken van Natureís Recipe geen enkele bedreiging vormde voor mensen omdat de granen die gebruikt waren voor de voeders niet van een goede kwaliteit waren.

Anders gezegd, de graanproducten die gebruikt worden voor het vervaardigen van diervoeders zijn niet geschikt voor menselijke consumptie. Daarom vormen ze geen gevaar voor de volksgezondheid.

Soms wordt soja gebruikt als vulmiddel in de huisdiervoederindustrie. Men gebruikt het om massa toe te voegen, waardoor een dier dat brokken eet waarin soja is verwerkt, sneller een vol gevoel krijgt.

Terwijl het verband tussen soja en winderigheid bij sommige honden duidelijk is, schijnen anderen er wel bij te varen. In vegetarische hondenvoeding wordt ook soja gebruikt als eiwitbron.

In de VS is niets veranderd in de afgelopen tien jaar. In 2005 werden tienduizenden honden en katten ziek, omdat er melanine uit China toegevoegd was aan veel voeders Ė om het eiwitpercentage te verhogen. Nu zit er veel te veel fluor in de brokken.