Rauwe vleesbotten

U kunt botten voeren waar het vlees nog aan zit of kale botten waar u vlees aan toevoegt.

Botten en vlees hoeven niet afkomstig te zijn van hetzelfde dier. Dit geeft u de mogelijkheid tot variatie en afwisseling in de voeding.


Welke botten met vlees

Kip/gevogelte. Uitgebeende kipdelen in combinatie met vlees van andere dieren, hele kip, kipdelen met vlees. Idem dito voor kalkoen, duif, kwartel, parelhoen, eend enz.

Herkauwers. Schaap, koe, geit enz. Delen ervan. U kunt ook een heel schaap kopen, in porties kappen en invriezen.

Knaagdieren. Konijn, haas, rat enz. In zijn geheel als maaltijd of in stukken.

Wild. Hert, ree enz. In Suriname is het niet raadzaam om rauw vlees van wild te voeren. Er kunnen parasieten in zitten waar honden fataal ziek van worden. Het vlees wordt niet gecheckt op parasieten.

Vis. Sardien, makreel, kabeljauw, wijting enz. Hele vissen met ingewanden, koppen of stukken vis.

Varken. Kunt u stukken van wilde varkens krijgen, vraag dan naar de keuringspapieren. In België heerst nog steeds Ziekte van Aujezsky.


Voer bij voorkeur:

1. botten van jonge dieren

2. niet-dragende botten zoals nek, rug, staart, ribben

3. in korte stukken gezaagde mergpijpen.

Rauwe botten en gekookte botten

Rauwe botten zijn levende weefsels met levende cellen. Ze zijn, net als elk ander deel van het lichaam, een bron van veel verschillende voedingstoffen. Eiwitten met mineralen. Vet met in vet oplosbare vitamines. Vitamine A, D en E zitten in het vet in de botten.

Het middengedeelte van de botten bestaat uit merg, een zeer voedzaam mengsel van bloedvormende stoffen, ijzer en koper. Bloed wordt gemaakt in het merg - merg is een deel van het immuun systeem.

De samenstelling van gekookte botten is veranderd door het verhitten. Ze zijn broos geworden en veel moeilijker te verteren. Ze splinteren gemakkelijk.

Veel voedingstoffen zijn verdwenen - essentiële vetzuren, de in vet oplosbare vitamines, antioxidanten en eiwitten.

Gekookte botten die vermalen worden tot beendermeel leveren wel kalk en fosfor, maar veel voedingstoffen die wel in rauwe botten met vlees zitten, zijn vernietigd.


Kale botten en gekookte botten

Geef nooit kale botten - botten zonder vlees. Honden kunnen hier verstopt van raken. Ook is het aminozurenpatroon niet kompleet. De hond kan de eiwitten niet optimaal benutten.

Geef nooit gekookte botten. De samenstelling van gekookte botten is veranderd door het verhitten. Ze zijn broos geworden, veel moeilijker te verteren en splinteren gemakkelijk. Veel voedingstoffen zijn verdwenen - essentiële vetzuren, de in vet oplosbare vitamines, antioxidanten en eiwitten.

Gekookte botten die vermalen worden tot beendermeel leveren wel kalk en fosfor. Veel voedingstoffen die wel in rauwe botten met vlees zitten, zitten er niet meer in.

Beendermeel en beenderzaagsel

Beendermeel is een product dat verhit is geweest. Daarom is het niet zo geschikt om te gebruiken als kalksupplement in de rauwe voeding van uw hond.

Er zit wel bot in beenderzaagsel, maar het is moeilijk om in te schatten hoeveel. Er zit ook merg en vlees in.

Gemalen eierschalen zijn ook een kalkbron. U voegt een theelepel heel fijn gemalen eierschaal toe aan een pond vlees om de kalk/fosfor verhouding te balanceren.

In sesamzaad zit meer kalk dan in melk, kaas of noten. U voegt 100 gram tahini (gemalen sesamzaad) toe aan 1 kilo vlees.

Het probleem met al deze vervangende middelen is, dat er veel meer voedingstoffen in rauwe botten met vlees zitten. We weten niet wat er verder nog toegevoegd moet worden om deze te balanceren.

Er is echter niets op tegen om ze af en toe te voeren als extra variatie of afwisseling.

Beendermerg

De lange botten van zoogdieren bestaan uit drie delen. Het compacte middendeel, de diafyse, het stuk waar het zich verbreedt, de metafyse, en het afgeronde uiteinde, de epifyse. Het middengedeelte van het bot is hol en zit vol beendermerg.

Er zijn twee soorten: geel beendermerg en rood beendermerg. Geel beendermerg is bijna alleen vet. Rood beendermerg is vet dat doorweven is met bloedvaten, bindweefsel en bloedvormende cellen. In het rode beendermerg worden nieuwe bloedcellen aangemaakt.

In jonge botten zit vooral rood beendermerg. Hoe meer het skelet volgroeit, hoe meer het rode beendermerg wordt vervangen door het gele merg in de lange botten van de ledematen. Bij volwassen zit het rode beendermerg vooral in de ribben, de ruggengraat, het bekken en de schedel.

Dr. Ian Billinghurst over de voedingswaarde van rauwe vleesbotten.

Kymythy Schultze over rauwe botten.