Varkensvlees
Varkensvlees is uitstekend vlees voor honden. De essentiële vetzuren zijn goed gebalanceerd, de eiwitten met taurine zijn van een goede kwaliteit.
Er zit veel vitamine B1, B2 en B3 in, maar bijna geen andere vitamines.
Het eiwitgehalte schommelt tussen 15 en 30 procent. Meestal ligt het tussen 20 en 25 procent: hoger dan kippenvlees en lager dan rundvlees of lamsvlees.
Het vetgehalte varieert, net als bij kip, van 2 procent bij een heel mager stuk vlees tot 30 procent of meer.
Het vet is voor 12 procent meervoudig onverzadigd, 51 procent enkelvoudig onverzadigd en 27 procent verzadigdn. Het zit in de buurt van kippenvlees.
Er zijn voldoende essentiële vetzuren.
Het cholesterolgehalte van een mager stuk varkensvlees is hoger dan rundvlees en lager dan kippenvlees. Door grillen of bakken gaat het omhoog.
Er zitten geen koolhydraten in varkensvlees, ook niet in de andere vleessoorten. De verhouding natrium en kalium is goed met ongeveer vijf maal zo veel kalium als natrium.
Er zit weinig kalk in, net als in alle andere vleessoorten.
Er zit meer zink in dan in kippenvlees maar niet zo veel als in lamsvlees of rundvlees en bijna geen vitamine A.
Kippenvlees
Dr. Billinghurst geeft het met de botjes – zoals de natuur voorschrijft. Hij geeft ongeveer 60 procent van de rauwe vleesbotten in de vorm van kip.
Het vetgehalte varieert tussen 3 en 40 procent. Van het vet is 14 procent meervoudig onverzadigd, 52 procent enkelvoudig onverzadigd en 34 procent verzadigd.
In rauwe kippenbotjes met vlees zitten veel essentiële vetzuren en beschermende, enkelvoudig onverzadigde vetten. In kip zit meer cholesterol dan in rundvlees.
Het eiwitgehalte is lager dan van rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Het varieert van 13 tot 28 procent, maar in de meeste delen zit 20 tot 25 procent.
Kip heeft weinig natrium en ongeveer drie keer zoveel kalium. Net als bij de andere vleessoorten zit er weinig kalk en magnesium in. In vergelijking met rund, lam en varken heeft kippenvlees weinig ijzer en zink, vooral wanneer het rauw gegeven wordt.
Wanneer het vlees aan het bot gekookt wordt, trekt wat van de kalk en de ijzer en de zink in het vlees, net als bij de andere vleessoorten.
In vergelijking met de andere vleessoorten heeft kippenvlees veel meer vitamine A, maar niet voldoende om in de totale behoefte van de hond te voorzien.
Er is voldoende vitamine B, maar er zit geen vitamine C in.
Dr Billinghurst geeft rauwe kippenbotten met vlees aan alle honden ongeacht hun afmeting, vorm en leeftijd. Rauwe kippenvleugels zijn de basis van de voeding van de kleine honden (poedels en miniatuur Foxterriërs). De grote honden krijgen meestal hele kippen!
GEKOOKTE kippenbotjes mogen niet aan honden gevoerd worden – ze zijn gevaarlijk!
Gekookte, en daardoor harder en brozer geworden kippenbotjes ingepakt in zachtgekookt kippenvlees zijn een potentieel gevaar voor elke hond.
Ze kunnen overal in het spijsverteringsstelsel problemen veroorzaken, en dat gebeurt ook vaak. Geef RAUW kippenvlees, aan het bot!
Voor jonge, kleine en oude dieren, of dieren met tanden die betere tijden gekend hebben kunt u de botjes in kleine stukken kappen of slaan. Doe dit zo, dat de huid heel blijft.
Als de kip gekookt moet worden, verwijdert u de botjes na het koken.