De voedingstoffen in vlees
U kunt vlees van verse en rauwe kip, rund, lam, varken enz. gebruiken. Hoe meer variatie, hoe beter. Het zou ideaal zijn als u het kunt betrekken van een betrouwbare bron.
Rauw vlees wordt gebruikt om:
1. speciale samenstellingen van barf te maken met meer of minder vlees, meer of minder botten, meer of minder vet,
2. bij de gemalen botten te mengen,
3. of aan een stuk gevoerd te worden.
Eiwitten
Alle ESSENTIËLE AMINOZUREN voor alle honden van alle leeftijden, ook opgroeiende honden, dragende en lacterende teven en ontsexte-in-huis-blijvende-honden-met-weinig-beweging zitten in vleeseiwitten.
Vleeseiwitten zijn van een hoge kwaliteit. Ze zijn licht verteerbaar, in tegenstelling tot de eiwitten van plantaardige bronnen - daar wordt weinig van verteerd en gebruikt.
Het eiwitgehalte van kip en varken, de witte vleessoorten, is wat lager dan dat van schapen en runderen. In rundvlees zitten de meeste eiwitten.
Vet
Het gehalte aan essentiële vetzuren van de verschillende vleessoorten verschilt.
In kip en varken zitten de meeste, in lam en rund de minste.
In lamsvlees zitten meestal meer essentiële vetzuren dan in rundvlees, omdat het vetter is.
Energie
Er zitten geen koolhydraten in vlees: geen zetmeel, suiker of vezels. Hoe meer vet aan het vlees, hoe lager het percentage water en eiwitten. Hoe meer vet aan het vlees, hoe meer energie de hond binnenkrijgt.
Bijvoorbeeld, een mager stuk vlees van 100 gram bevat ongeveer 400 tot 450 Kj aan energie. Als dit stuk vlees voor 30 procent uit vet bestaat, zou het drie maal zoveel energie leveren.
Deze extra energie is goed voor honden, die hard moeten werken. Bij honden die niet hard hoeven te werken, zorgt het voor overgewicht en vetzucht.
Mineralen
Het natriumgehalte van rauw vlees is laag en het kaliumgehalte is hoog.
Dit is goed voor oudere honden met hartproblemen. Rundvlees heeft het laagste natriumgehalte, dat van varkensvlees is ook aan de lage kant.
Het kaliumgehalte van varkensvlees is het hoogst, dat van kippenvlees het laagst.
Mager varkensvlees is goed voor hartpatiënten, vooral omdat er veel taurine in varkensvlees zit. Taurine is van essentieel belang voor een normale hartfunctie.
In rundvlees, schapenvlees, kippenvlees en varkensvlees zit weinig kalk en gemiddeld tot weinig magnesium.
Dit betekent dat zij goede voedingsmiddelen zijn voor honden met aanleg voor blaasstenen. Door het tekort aan mineralen is het belangrijk, dat uw hond ook botten eet.
Rundvlees en schapenvlees hebben behoorlijk wat zink. Het is daarom goede voeding voor honden met een zinktekort.
Het zinkgehalte in kippenvlees is laag.
Varkensvlees heeft meer zink dan kippenvlees maar niet zoveel als rund- en schapenvlees.
Van alle vleessoorten, is rundvlees waarschijnlijk de beste ijzerbron. Daarna volgt schapenvlees, dan varkensvlees en kippenvlees als laatste.
Honden die kippenvleugels eten, krijgen ijzer binnen uit het beendermerg.
Water
Mager, jong vlees bestaat voor 70-75 procent uit water en verder voornamelijk uit eiwitten. Er zit minder vocht in het vlees van oudere dieren.
Honden en vooral katten zijn door de evolutie ontworpen om vocht binnen te krijgen via hun eten - maar de meeste moderne huisdieren eten gedroogd voer.
Een goede reden waarom het biologisch niet correct is - en de oorzaak van veel problemen zoals nieraandoeningen en/of stenen in de urinewegen.
Water kan gegeven als een geïntegreerd onderdeel van barf, aangevuld met water van een gezonde bron zoals bronwater.
Zo komt uw huisdier dicht bij zijn evolutionaire voeding – en een optimale gezondheid.
Water speelt ook een grote rol bij de spijsvertering.