Vlees is GEEN complete voeding

Honden zijn carnivoren en vlees met zijn hoogwaardige eiwitten is hun natuurlijke voeding. Toch worden honden ziek , als ze alleen vlees eten of het grootste deel van de voeding uit vlees bestaat.

Voeding die alleen uit vlees bestaat is onnatuurlijk en niet gebalanceerd.

In rauw vlees zitten te weinig essentiële voedingsstoffen, zoals kalk, jodium en vitamine C en te veel fosfor en eiwitten.

Een volwassen hond die zijn leven lang alleen vlees gegeten heeft, of voeding die voor het grootste deel uit vlees bestaat, krijgt uiteindelijk een chronische nieraandoening. En allerlei andere kwalen door voedingstekorten.

Opgroeiende pups die alleen vlees eten, krijgen binnen een paar weken problemen met de botten en de groei door het tekort aan kalk en jodium.

Vlees moet aan het bot gegeven worden, zodat de hond het er af kan scheuren en trekken.

Honden hebben zich tijdens hun evolutie niet ontwikkeld om vlees te eten als hoofdbestanddeel van hun voeding.

Bij wilde honden is het een klein onderdeel van de totale voeding. Die bestaat verder uit een grote variëteit van andere voedingsmiddelen, zoals botten.

Het is goed om te weten welke voedingsstoffen ontbreken. In vlees zit te weinig van sommige van de B vitamines, vitamine C, kalk, jodium, koper, vitamine A, E en D.

In varkensvlees zit geen vitamine A. In kippenvet zit meer vitamine A dan in een van de andere diersoorten, met rundvlees op de tweede plaats en schapenvlees met een klein beetje als laatste.

Het tekort aan vitamine A in vlees wordt over het algemeen goed verholpen met een vitamine A supplement zoals levertraan of wat lever een keer per week.

In varkensvlees zit het meeste vitamine B1, B2 en B3, in kippenvlees het minste.

In kippenvlees zit het meeste cholesterol, in rundvlees het minste. Varkensvlees en schapenvlees zitten er tussen in.

Het is belangrijk om vlees van zoveel mogelijk verschillende dieren te voeren. Dit zorgt voor een betere balans van de voedingsstoffen in de verschillende vleessoorten.

Aanvullende informatie: Barf faq over rauw vlees en NSH, het all meat diet