Rauwe botten

Eetbare botten zijn botten die je hond of kat totaal kan opeten. Grote runderbotten bijvoorbeeld, hebben wel wat voedingswaarde en zijn voor plezier en vermaak, maar kunnen niet geheel opgegeten worden.

Rauwe gevogeltebotten met een klein beetje vlees eraan zijn echter een goede bron van soorteigen voeding. Gaat het nog een beetje? Ja, gevogeltebotten, -maar denk er aan- rauw.

Rauwe gevogeltebotten zoals kip en kalkoen zijn makkelijk te kraken en te kauwen. Hoewel alle delen van de vogel gegeven mogen worden, zijn rauwe kipnekken goed om mee te beginnen voor kleine honden en katten.

Grotere honden kun je kipruggen, kipkarkassen en kalkoennekken geven. Nekken zitten vol goed eetbaar kraakbeen. Misschien is het je wel eens opgevallen dat er in dierenwinkels en bij dierenartsen veel voedingssupplementen staan met kraakbeen voor gewrichtsproblemen bij dieren.

Rauwe nekken zijn veel goedkoper en een veel natuurlijker vorm van deze voedingsstoffen ( en leuker voor je huisdier!)

Als je gewend bent aan het voeren van nekken, kun je kiezen uit een grote variatie van botten: bijv. ruggen, vleugels, poten en andere delen. Kippenruggen krijg je meestal met het orgaanvlees er aan vast, dan hoef je waarschijnlijk geen ander orgaanvlees toe te voegen als je dit geeft.

Grote honden kunnen af en toe genieten van een maaltijd bestaande uit 1 hele kip, kleinere honden en katten prefereren een kleinere vogel. Rauwe vlezige botten weglaten uit het menu zou een verschrikkelijke vergissing zijn. Voeding zonder rauwe botten zou ongebalanceerd en ongezond zijn.

Je huisdier zou bijv. een calciumtekort kunnen krijgen. Rauw bot is een gepaste bron van calcium en bevat vele andere belangrijke voedingsstoffen. Eigenlijk bevatten rauw vlees en botten bijna alle voedingsstoffen die je huisdier nodig heeft om gezond te blijven.

Voeg een paar andere rauwe extra’s toe en je hebt een supermaal voor een optimale gezondheid. Dit geldt ook voor de geestelijke gezondheid want honden en katten zijn dol op het eten van rauwe botten. Het maakt ze vrolijk. Botten zorgen ook voor een hardere ontlasting en helpen om de anaalklieren op een natuurlijke manier te ledigen.

Aan sommige kipnekken of kipruggen zit veel vet. Rauw vet is goed, maar voor kleinere huisdieren of dieren die weinig bewegen is het beter om dit vet eraf te halen, omdat het dier anders al verzadigd zal zijn voordat hij de andere belangrijke voedingsstoffen heeft binnengekregen.

Omdat honden en katten er niet op gebouwd zijn om veel te kauwen (zoals bijv. paarden en koeien) zullen ze soms onvoldoende kauwen voordat ze de botten inslikken. Als ze een te groot stuk inslikken, zullen ze dit later weer uitbraken en opnieuw kauwen totdat het kleiner is en opnieuw inslikken.

Dit is een normaal proces bij dieren die voor het eerst botten krijgen, ze worden later steeds meer bedreven in het eten van botten.

Lees verder over rauwe botten in Barffaq - Dr. Ian Billinghurst - Het Bottendocument.