Extra's

Deze groep helpt om de lagere voedingswaarde van de moderne voeding, veroorzaakt door vervuiling, uitputting en soortgelijke factoren, op te krikken. Als toevoeging zijn “extra’s” een aanvulling op de voeding en ze helpen je dier om te gaan met vervuiling en andere stressfactoren in onze moderne wereld.

Als je dier een spijsverteringsstoornis heeft is het een goed idee om een spijsverteringsenzym en een probiotica toe te voegen aan zijn maaltijd.

De basis van de extra’s zijn kelp en alfalfa. Een combinatie van deze voedingsmiddelen is een krachtige toevoeging aan de ultieme voeding. Dit is te danken aan een indrukwekkende voedingswaarde en medicinale werking.

De kwaliteit is bijzonder belangrijk. Gebruik biologische, voor menselijk gebruik geschikte alfalfa, omdat het schoner is en meer voedingsstoffen bevat. Kelp moet uit een schone, koude, diepe oceaan komen. Beiden kun je het beste gebruiken in poedervorm.

Deze twee voedingsstoffen bevatten een omvangrijk scala van gezondheidsbevorderende stoffen en kunnen gebruikt worden als een compleet vitaminen en mineralensupplement.

Het hoeft maar in kleine hoeveelheden gegeven te worden. Als je wilt kun je ook andere voedzame kruiden of andere groene voedingsmiddelen gebruiken die goed zijn voor het dier zijn gezondheid.

Vitamine C

Honden en katten maken zelf vitamine C in hun lichaam. Maar door de hoeveelheid gifstoffen, vervuiling en stress waaraan huisdieren vandaag de dag worden blootgesteld kunnen we helpen om hun lichaam te versterken door hun vit. C behoefte op te voeren.

Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en ondersteunt bindweefsel; het is ontstekingsremmend, een antioxidant en een antihistamine.

Vit. C wordt gevonden in rauwe voeding zoals fruit, groente en orgaanvlees. Voor grote doseringen kun je het beste vit C in een gebufferde poedervorm gebruiken, zoals calcium of sodiumascorbate.

Calciumascorbate is goed voor de meeste huisdieren maar omdat het bitter smaakt zul je met kleine doses moeten beginnen en dit langzaam verhogen.

Sodiumascorbaat smaakt het mildst, maar kan bijdragen tot alkalisatie als het langere tijd achtereen in grote hoeveelheden gegeven wordt. Pure vit C zonder buffer smaakt erg zuur en kan maagklachten veroorzaken.

Een manier om de juiste hoeveelheid vit C die je dier nodig heeft te bepalen is de bowel tolerance (darmtolerantie). Dit werkt goed als je een gestresst dier hebt dat alle vit C nodig heeft die hij kan gebruiken.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine en een overdosis zal minder stevige oftewel slappe ontlasting geven. Om het tot darmtolerantie te gebruiken begin je met een lage dosis die je elke dag een beetje verhoogt totdat je hond/kat slappe ontlasting krijgt.

Dan ga je terug naar de dosis die je de dag daarvoor gegeven had, die net geen slappe ontlasting veroorzaakte: dit is de hoeveelheid die je huisdier op dit moment nodig heeft.

Erg jonge puppies en kittens kun je een vloeibare kinderformule vit.C geven. Begin weer met een lage dosis en verhoog deze geleidelijk.

Stop niet plotseling met het geven van vitamine C. Als je de dosis weer wilt verkleinen, doe dit dan ook geleidelijk aan.