Rauwe groenten
Deze voedingsgroep omvat groenten en planten die boven en onder de grond groeien.
Bovengrondse groenten zijn bijv : asperges, bloemkool, broccoli, andijvie, boerenkool, donkergroene sla, peterselie, paardebloembladeren, spruiten, pompoen, grassen enz. Ook verse kruiden horen bij deze groep.
Ondergrondse groenten zijn bijv: wortels, knollen, aardappels (geen groene of met spruiten eraan, deze zijn giftig!). Als je bietjes wilt voeren gebruik ze dan in kleine hoeveelheden en wees niet bezorgd als het in dezelfde kleur eruit komt als erin ging.
Verse knoflook is gezond, maar in zeer kleine hoeveelheden.
Een klein stukje verse gember is ook een goede toevoeging aan de groentemix. Het bevat voedingsstoffen en heeft een ontstekingsremmende werking.
Om je dier voldoende variatie te geven, geef je zoveel mogelijk verschillende groenten, je combineert er een aantal in elk maaltijd. Doe altijd wat bovengrondse en een ondergrondse groente in een maaltijd.
Geef geen ijsbergsla, omdat dit te weinig voedingswaarde heeft. Rabarber en uien kun je beter vermijden. Spruitjes met mate. Nitraatrijke groente zoals spinazie niet te vaak achter elkaar geven. Elke dag nitraatrijke groente kan de calciumabsorptie verstoren.
Uitzonderlijke consumptie van broccoli, kool en boerenkool kunnen leiden tot schildklierproblemen. Dit is allemaal geen probleem als je maar voor voldoende afwisseling zorgt. Geef niet week na week hetzelfde. En geef niet te veel groente.
Weet je nog hoe het prooidier eruit ziet? Het heeft waarschijnlijk een vrij klein maagje, groenten zijn belangrijk maar je moet niet overdrijven.
Teveel bovengrondse groente kan de ontlasting zachter maken en de zuurgraad verstoren. De manier waarop onze honden en katten het beste groenten kunnen opnemen is door ze in een verteerbare vorm te geven, zoals ze eruit zouden zien in de maag van het prooidier.
Gebruik een foodprocessor, blender, staafmixer of sapcentrifuge om de groente goed fijn te maken en gebruik gerust delen die je anders weg zou gooien, zoals bijv. bloemkoolstronken of het groen dat aan de worteltjes of selderij zit.
Lees verder in barf faq - Dr. Billinghurst.