De basisvoedselgroepen voor je hond of kat.

Rauw vlees

In deze groep vinden we de eiwitrijke voeding waaronder rundvlees, vis, gevogelte, lam en konijn. Deze voedingsgroep bevat spier en orgaanvlees. Qua proporties moet je meer spiervlees voeren dan orgaanvlees, en het vlees mag voor de meeste honden en katten veel vet bevatten.

Regelmatig een beetje rauw hart toevoegen is speciaal voor katten goed.

BacteriŽn zijn geen probleem voor dieren met een sterk immuunsysteem, en een sterk immuunsysteem wordt bevorderd door het eten van soorteigen voeding.

Er is geen bewijs dat de spijsverteringssystemen van onze huisdieren minder goed of slechter zijn dan die van hun wilde soortgenoten.

Maar er is wel bewijs dat rauw vlees een goede gezondheid bevordert! En denk eraan, niet alle soorten bacteriŽn zijn slecht. Sommige zijn juist nodig voor een goede spijsvertering.

Als je wilt kun je bacteriewerende middelen van een goede kwaliteit toevoegen aan het eten. Citrus-zaad extract is zoín middel. Gebruik het niet op volle sterkte. Vermeng het met het vocht dat je gebruikt om de maaltijd te mengen. Je kunt ook stukken vlees of botten in een oplossing weken.

Je kunt citrus-zaad extract ook gebruiken om de bacteriŽn in onbetrouwbaar water te doden als je op reis bent. Het is ook goed voor dieren met een zwak immuunsysteem.

Wanneer je huisdier aan schimmelinfecties lijdt, kan een goede kwaliteit citrus-zaad extract helpen om op te knappen.

Van alfalfa is bewezen dat het effectief werkt tegen negatieve bacteriŽn, zoals salmonella. Kamille, knoflook, kelp, gember en peterselie zijn ook antibacterieel. Organische rauwe ongefilterde appelazijn doodt sommige bacteriŽn en bevat veel enzymen.

Je kunt kleine honden en katten 1 a 2 theelepels door de gehaktmix geven, en grotere dieren 1 a 2 eetlepels. Het is erg zuur, dus begin met een klein beetje en geef dan steeds een beetje meer. Dus, houd deze twee dingen in gedachte:

1. Hun spijsverteringsstelsel is gebouwd op de vertering van rauw vlees, en

2. De beste verdediging tegen ziektes en kwalen is een sterk immuunsysteem, dat opgebouwd wordt door het eten van soorteigen voeding.

Door het eten van rauw vlees zal je huisdier niet aangemoedigd worden om dieren te gaan doden, zoals vaak beweerd wordt. Dit heeft te maken met het jachtinstinct van iedere individuele hond of kat en met de dingen die ze van hun voorouders hebben geleerd.

Je hond/kat legt geen verband tussen vlees in zijn voerbak en een koe in de wei.

Lees verder op barf faq - Dr. Billinghurst.