EssentiŽle vetzuren

Iedere cel in het lichaam van je kat of hond heeft essentiŽle vetzuren nodig, ze helpen bij de ondersteuning van gezonde huid, haar, gewrichten en hart.

Ze worden in hoge concentraties aangetroffen in de hersenen.

EssentiŽle vetzuren moeten rauw en onverhit gevoerd worden. Wanneer ze blootgesteld worden aan hitte, licht en zuurstof veranderen ze in transvetten, die erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Studies hebben uitgewezen dat transvetten gifstoffen zijn die het immuunsysteem, het voortplantingssysteem, het hart en vaat stelsel, en de leverfunctie verzwakken. Bovendien verhinderen ze de werking van enzymen en dragen ze bij aan de vorming van vrije radicalen.

Goede voedingsbronnen van essentiŽle vetzuren zijn vis, visolie, gevogelte, plantaardige oliŽn, donker groene groenten, eieren, rauwe noten en zaden. Lijnzaadolie, hennepzaadolie, visolie en eieren van goed gevoerde kippen voorzien in de belangrijke behoefte aan omega 3 vetzuren.

Voor de meeste huisdieren is de meest bruikbare bron van omega 3 vetzuren een hoge kwaliteit visolie, maar veel dieren kunnen ook lijnzaadolie gebruiken. Hennepzaadolie en lijnzaadolie bevatten net zoals de meeste plantaardige oliŽn, ook omega 6 vetzuren naast de omega 3 vetzuren.

Vetten van grasgevoerde dieren of wild bevatten meer essentiŽle vetzuren, vooral omega 3 dan die welke afkomstig zijn van een met graan gevoerde veestapel.

Eieren van scharrelkippen bevatten meer omega 3 vetzuren dan die van gekooide kippen. Een huisdier dat veel verse vis eet krijgt meer omega 3 vetzuren binnen dan een huisdier dat geen vis eet.

Bewaar oliŽn in de koelkast en schud ze zachtjes voordat je ze gaat gebruiken. Laat de fles niet langer openstaan dan noodzakelijk en hou de olie niet langer op kamertemperatuur dan noodzakelijk.

Vetten zijn de beste bron van voor de soort geschikte energie (lichaamsbrandstof) en ze worden door honden en katten gebruikt als koolhydraten.

Kankercellen kunnen groeien en vermeerderen door het gebruiken van energie die verkregen wordt uit koolhydraten, maar ze kunnen de energie uit vetten niet gebruiken.

Rauw vlees bevat waardevol vet, en de vetste stukken zijn goed voor honden en katten, tenzij ze een lever of alvleesklieraandoening hebben.

Zie ook essentiŽle vetzuren.