Dr. Ian Billinghurst over essentiële vetzuren
Essentiële vetzuren zijn net als vitamines. Ze zijn een onderdeel van elk celmembraan in het lichaam van de hond. Bij tekorten ontstaan aandoeningen. Bij afwezigheid wordt hun plaats ingenomen door niet-essentiële vetzuren. Deze veroorzaken ziekte.
Essentiële vetzuren zijn nodig bij de productie van een groep hormonen, die prostaglandinen genoemd worden.
Prostaglandinen helpen bij het regelen van alles, wat te maken heeft met het functioneren van het lichaam. Bij tekorten is er geen goede regulatie mogelijk. Het lichaam wordt ziek.
Er zijn twee groepen essentiële vetzuren.
Omega 6 essentiële vetzuren
Deze groep is te vinden in plantaardige oliën, kippenvet en varkensvet.
Voeding met een tekort aan omega 6 zorgt voor problemen met de huid, de groei en de voortplanting. Deze kunnen verholpen worden door omega 6 toe te voegen.
Bronnen van omega 6: saffloer olie, zonnebloem olie, soja olie, maïs olie en katoenzaad olie. In saffloer olie zit bijna anderhalf keer zo veel omega 6 als in de andere vier.
In pinda olie zit ongeveer een derde van saffloer olie, in lijnzaad olie en olijf olie respectievelijk een vijfde en een zesde, in varkensvet en kippenvet ongeveer een derde.
Voeding met teveel omega 6 is de oorzaak van ontstekingen, hoge bloeddruk, problemen met de luchtwegen en klonterende bloedplaatjes - en draagt verder bij aan het ontstaan van artritis en aandoeningen aan hart, longen en luchtwegen.
Deze problemen kunnen (gedeeltelijk) voorkomen worden door omega 3 toe te voegen aan de voeding.
Omega 3 vetzuren
Wilde honden krijgen omega 3 vetzuren binnen door het eten van de hersenen, ogen, rauwe eieren, ontlasting en het plantaardige materiaal in de darmen van hun prooi.
Ze krijgen er veel meer van binnen als de moderne hond, die brokken eet - en slecht samengesteld, zelf gemaakt voer.
Voeding met een tekort aan omega 3 veroorzaakt problemen met de zenuwen en het gezichtsvermogen - en voor leerproblemen bij pups. Mannelijke dieren hebben omega 3 nodig voor hun vruchtbaarheid.
In de meeste moderne voedingsmiddelen zit niet genoeg omega 3. In het vlees van dieren die gekweekt worden voor de menselijke consumptie zit vaak te weinig, omdat ze nooit een natuurlijk leven gehad hebben en de soorteigen voeding gegeten hebben.
Ze worden vetgemest met graanrijke voeding. Er zitten veel verzadigde vetten en bijna geen omega 3 in hun lichaamsvet.
Daarom lijden de honden van tegenwoordig aan zoveel allergische huidproblemen en huidontstekingen, artritis en andere "allergische" aandoeningen.
Goede bronnen van omega 3 zijn groene bladgroenten en organen zoals lever en nieren van dieren, die soorteigen, adequate voeding gegeten hebben. Er zit veel omega 3 in hun ogen, testikels, bijnieren en hersenen.
Daarnaast is er lijnzaadolie – de rijkste niet mariene bron – en vis olie, gevolgd door koolzaad olie, soja olie, maïs olie en alle andere plantaardige oliën, die kleine beetjes bevatten.
Plantaardige bronnen met kleine, maar toch opmerkelijke, hoeveelheden omega 3 zijn onder andere haver, paddenstoelen, bruine bonen, spinazie en bananen.
Dierlijke bronnen zijn lamslever en konijn. Ze hebben de grootste concentratie, de andere vleessoorten bevatten minder. Hoe vreemd het ook mag klinken, er zit meer omega 3 in mager rundvlees dan in kip.
Teveel omega 3 in de voeding wordt vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld te veel lijnzaad olie te geven. De problemen die hierdoor ontstaan, zijn dezelfde als bij een tekort aan omega 6. Meestal begint het met huidproblemen.
Waarschuwing: de lijnzaadolie die u aan uw hond geeft, moet geschikt zijn voor inwendig gebruik. Koop de olie bij een winkel die gespecialiseerd is in natuurvoeding.
Lijnzaadolie die gebruikt wordt om houtwerk e.d. mee te behandelen, is ranzig - en daarom giftig voor honden.
Vitamine E
Als u het eten van uw hond aanvult met oliën en vetten waar veel essentiële vetzuren in zitten, moet er ook vitamine E toegevoegd worden. Zo voorkomt u dat ze ranzig worden in het lichaam van de hond.
De olie moet vers zijn en kan het beste bewaard worden in een luchtdichte en lichtdichte verpakking. Dit om ranzigheid te minimaliseren.
Het is niet verstandig om gebruikte bakolie aan honden te geven. U loopt het risico om de hond te vergiftigen met een geoxideerde (ranzige) olie. Wat dit betreft zijn de harde vetten veiliger.
Bron: Dr. Ian Billinghurst – Give your Dog a Bone en The BARF diet.