D.R. Strombeck, DVM, PhD – Omega 3 vetzuren
Omega 3 in voedingsmiddelen met veel omega 3, in grammen per 100 gram voeding*:
Albacore tonijn 0,5
Forel 0,6
Zalm 0-1,5
Wijting 1.5
Haring 1.7
Makreel 2,2
Levertraan 19,2
Soja olie 6.8
Tarwekiem olie 6,9
Lijnzaad olie 57
Boter 1.2
Reuzel 1
*De omega 3 van vis kan beter benut worden dan die van plantaardige oliën. In vis zit veel omega, 3 die weinig chemische veranderingen nodig heeft bij de omzetting in leukotrienen en prostaglandinen.
Plantaardige oliën zoals soja olie en lijnzaad olie moeten meer chemische bewerkingen ondergaan in het lichaam om de actieve stoffen te vormen.
Er zit ook veel omega 6 in plantaardige oliën - deze hebben bij de omzetting dezelfde chemische stoffen nodig als omega 3.
Bron: Donald R. Strombeck, DVM, PhD – Home-prepared Dog and Cat Diets.
Lees ook wat Kymythy Schultze heeft geschreven over essentiële vetzuren.