Beenderen

Jonge dieren spelen met een bot en kunnen er de pijn van doorkomende tanden en kiezen mee weg knagen.

Zachte kalfsbotjes worden gemakkelijk stuk gebeten en in de maag door de sterke maagsappen verteerd. Ze bestaan voornamelijk uit nog niet verbeend, elastisch kraakbeen.
Beenderen van gevogelte en klein wild zijn voor de hond geheel uit den boze. Hiervoor moet uitdrukkelijk gewaarschuwd worden.

Darm- en maagbeschadigingen zijn na gebruik hiervan niet zelden dodelijk.

Noot Ignit. Mijn honden eten van vogels die ze vangen, alleen de ingewanden en de ribbetjes de rest blijft liggen. Van kleine bosdieren eten ze meestal niets. Van andere, zoals de sapa kara, alleen het staartgedeelte - ook een lekkernij voor mensen. Van bepaalde slangen eten ze ook de staart.

Het is duidelijk, dat het vlees in het menu niet vervangen kan worden door botten. Er zitten wel veel eiwitten in, maar dat is gelatine biologisch niet van een hoge kwaliteit.

Lees Het Bottendocument voor uitgebreide informatie over rauwe botten.

Beendermeel

Beendermeel werd in de tijd van Dr. Donath als aanvulling voor kalk en fosfor gevoerd bij eten, dat verder voor een groot deel uit aardappelen bestond. Aardappelen zijn kalkarm.

Goed fijngemalen beendermeel wordt door het zure maagsap praktisch geheel opgelost en is dan in de juiste onderlinge verhouding aanwezig.

Men kan het beendermeel dat van een betrouwbaar adres betrokken moet worden, omdat het nogal eens vervalst wordt met onzuivere stoffen ook vervangen door een mengsel van een deel melkzure kalk en een deel fosforzure kalk.

Wij geven de voorkeur aan goed beendermeel, omdat daarin ook sporenelementen aanwezig zijn, die nodig zijn voor de opbouw van de beenderen.