Bloed
Bloed is de fysiologische voedingstof bij uitstek, want alle voedingstoffen zitten er in – in de juiste vorm. Toch lusten veel honden geen rauw bloed.
Het bederft vrij snel in de tropen, daarom geven wij het gekookt aan onze honden.
Gewoon op het vuur bakt het meteen aan. Daarom kan het beter in een linnen zakje gedaan worden en gekookt worden in wat water.
Ook kunt u het au bain Marie gaar koken – het ziet er dan uit als lever.
De ervaring heeft ons geleerd, dat het de honden tegen gaat staan als het elke dag gevoerd wordt. Het is dus beter om het af te wisselen met andere producten.
Gekookt bloed is erg voedzaam – het bevat tal van voor het organisme gemakkelijk opneembare stoffen.
In brokken wordt bloedmeel – gekookt, gestoomd, gedroogd en fijn gemalen – verwerkt.
Diermeel en vleesmeel
Diermeel wordt gefabriceerd door verhitting en daarna vermaling van het hele kadaver.
Bij vleesmeel worden geen inwendige organen en skeletdelen verwerkt.
Ze hebben theoretisch wel een hoge voedingswaarde, maar zijn voor honden niet zo wenselijk als vers vlees.
Diermeel en vleesmeel is eiwitrijk voedsel met een fijne structuur, dat snel door het spijsverteringskanaal passeert – en maar gedeeltelijk benut wordt.
Zelf namen we een proef. Kregen onze honden de berekende hoeveelheid vleesmeel, ongeveer een vijfde in gewicht van het rauw slachtafval dat ze gewend waren, dan reageerden ze met diarree.
Werd de hoeveelheid vleesmeel aanzienlijk verminderd, dan verdween de dunne ontlasting maar ze kregen ook veel minder eiwitten binnen.
Deze vlees- en diermeelsoorten zijn beter geschikt voor verwerking in brokken.
Brokken blijven wat langer in het spijsverteringskanaal, waardoor de verteringsappen er ook langer op in kunnen werken.