Tropische oliŽn

Tropische oliŽn zijn meer verzadigd dan andere plantaardige oliŽn. Palmolie is ongeveer 50% verzadigd en bevat 41% olinezuur en ongeveer 9% linolzuur (O6).

Kokos olie is 92% verzadigd waarvan 2/3 in de vorm van vetzuren met een middellange keten (medium-chain triglyceriden Ė MCT - genoemd).
Iets dat in grote hoeveelheden aangetroffen wordt in kokos olie en moedermelk is laurinezuur, hetgeen bijzonder belangrijk is. Dit vetzuur bezit krachtige antibacteriŽle en schimmelwerende eigenschappen.

Kokosolie beschermt de bewoners van de tropen tegen bacteriŽn en schimmels in hun voedingsmiddelen.

Veel landen in de tropische gebieden zijn overgestapt op het gebruik van meervoudig onverzadigde plantaardige oliŽn. Het aantal darmaandoeningen en ziektes die te maken hebben met een slechte weerstand, zijn er enorm toegenomen.

Kokosolie bevat laurinezuur. Daarom wordt het vaak gebruikt in formules voor babymelk. Palmolie, dat voornamelijk gebruikt wordt in snoepgoed, bevat ook veel laurinezuur.

De oliŽn zijn zeer stabiel en kunnen vele maanden bewaard worden op kamertemperatuur zonder ranzig te worden. De zeer verzadigde tropische oliŽn dragen niet bij aan hart- aandoeningen maar hebben eeuwenlang gediend als voedingsbron voor gezonde mensen.

Het is een schande dat we geen gebruik maken van deze oliŽn voor het bakken en braden Ė de slechte naam die zij hebben gekregen is het gevolg van intensief lobbywerk door de gevestigde olie-industrie.

Rode palmolie heeft een sterke smaak die de meeste mensen niet zullen waarderen Ė hoewel het in heel Afrika veel gebruikt wordt. Gezuiverde palmolie, die geen smaak en kleur heeft, werd vroeger gebruikt als bakolie en voor de productie van patat, terwijl kokosolie werd gebruikt voor koekjes, crackers en gebakjes.

Door de angst voor verzadigde vetten werden olieproducenten gedwongen om deze veilige oliŽn niet meer te gebruiken en in plaats daarvan gehydrogeniseerde oliŽn zoals soja, maÔs, canola en katoenzaadolie te maken.

Kort samengevat, onze keuze van vetten en oliŽn is zeer belangrijk. De meeste mensen, vooral peuters en kinderen, hebben baat bij meer vet in de voeding. Maar de vetten die we gebruiken moeten met zorg gekozen worden.

Vermijd alle voorbewerkte voedingsmiddelen met gehydrogeniseerde vetten en meervoudig onverzadigde oliŽn.

Gebruik in plaats daarvan plantaardige oliŽn zoals extra virgin olijfolie en kleine beetjes ongeraffineerde lijnzaadolie. Maak uzelf vertrouwd met de verdiensten van kokos olie bij het bakken en dierlijke vetten bij het braden.

Eet eigeel en andere dierlijke vetten met de eiwitten waar ze aan vast zitten. En tot slot, gebruik maar net zoveel boter van een goede kwaliteit als u lust, met de geruststelling dat het een gezond Ė en essentieel Ė voedingsmiddel is voor u en uw hele familie.

Organische boter, extra virgin olijfolie en lijnzaadolie die verpakt is in een donkere, geen licht doorlatende verpakking, zijn verkrijgbaar in natuurwinkels.