Hoe zit dat met cholesterol

Ook hier zijn we misleid. Onze bloedvaten kunnen beschadigd raken Ė door irritaties die veroorzaakt worden door vrije radicalen of virussen, of omdat ze structureel zwak zijn.

Dan wordt de schade hersteld door het natuurlijke geneesmiddel van ons eigen lichaam.
Dit geneesmiddel is cholesterol. Cholesterol is een alcohol met een hoog moleculair gewicht dat in de lever wordt vervaardigd en ook in de meeste lichaamscellen.

De cholesterol die wij zelf aanmaken of eten is net als de verzadigde vetten betrokken bij veel belangrijke werkzaamheden in ons lichaam.

Samen met de verzadigde vetten zorgt cholesterol in de celmembranen voor de nodige stevigheid en stabiliteit.

Zitten er te veel meervoudig onverzadigde vetzuren in de voeding, dan vervangen deze de verzadigde vetzuren in de celmembranen waardoor de cel slap wordt.

Dan wordt er cholesterol uit het bloed naar het weefsel gestuurd om te zorgen voor structurele integriteit.

Dit is de reden dat de cholesterolwaarde van het bloed tijdelijk kan dalen wanneer we de verzadigde vetten in de voeding vervangen door meervoudig onverzadigde oliŽn.

Cholesterol is de voorloper van vitale corticosteroÔden, hormonen die ons helpen om met stress om te gaan en die ons lichaam beschermen tegen hartaandoeningen en kanker.

En de voorloper van sekshormonen zoals androgeen, testosteron, oestrogeen en progesteron.

Cholesterol is een voorloper van vitamine D, een belangrijke in olie oplosbare vitamine die nodig is voor gezonde botten en een gezond zenuwstelsel, correcte groei, het metabolisme van mineralen, spierspanning, de insulineproductie, de functie van de voortplantingsorganen en het immuun systeem.

Galzouten worden gemaakt van cholesterol. Gal is van levensbelang voor de vertering en omzetting van vetten in de voeding.

Recente onderzoeken tonen aan dat cholesterol handelt als een antioxidant. Dat kan een reden zijn waarom het cholesterolgehalte van het bloed stijgt op oudere leeftijd.

Als antioxidant beschermt cholesterol ons tegen de schade die de vrije radicalen aanrichten. Deze schade kan leiden tot hartaandoeningen en kanker.

Cholesterol is nodig om de serotonine receptoren in de hersenen goed te laten functioneren. Serotonine is de natuurlijke, "ik-voel-me-lekker", chemische stof in ons lichaam.

Lage cholesterolwaarden worden geassocieerd met agressief en gewelddadig gedrag, depressie en zelfmoordneiging.

Moedermelk is rijk aan cholesterol. Er zit een speciaal enzym in dat de baby helpt om deze voedingsstof optimaal te benutten.

Baby's en kinderen hebben cholesterolrijke voeding nodig gedurende hun groei Ė voor een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.

Cholesterol in de voeding speelt een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde belijning van de darmwand. Dit is de reden waarom vegetarische voeding met weinig cholesterol kan leiden tot het 'leaky gut' syndroom en andere darmaandoeningen.

Cholesterol is niet de oorzaak van hartziekten maar eerder een potent antioxidant wapen tegen de vrije radicalen in het bloed en een stof die helpt bij het genezen van beschadigde vaatwanden (hoewel de arteriŽle aanslibbingen zelf een weinig cholesterol bevatten).

Maar net als vet kan cholesterol beschadigd worden door blootstelling aan hitte en zuurstof.

Deze beschadigde of geoxideerde cholesterol vergroot de schade aan de cellen van de vaatwanden en de pathologische aanwas van slib in de bloedvaten.

Beschadigde cholesterol komt voor in eiermeel, poedermelk, (die toegevoegd wordt aan vetarme melk om het wat meer stevigheid te geven) en in vlees en vet dat op hoge temperatuur verhit is tijdens het bakken of andere bereidingswijzen waarbij hoge temperaturen gebruikt worden.

Een hoog cholesterolgehalte in het bloed geeft vaak aan dat het lichaam cholesterol nodig heeft om zichzelf te beschermen tegen structureel veranderde vetten die vrije radicalen bevatten.

Zoals een groot politiekorps nodig is in een gebied waar regelmatig veel criminaliteit voorkomt, zo is veel cholesterol nodig in een slecht gevoed lichaam om de persoon te beschermen tegen hartaandoeningen en kanker.

Cholesterol beschuldigen van het veroorzaken van hart en vaatziektes komt op hetzelfde neer als de politie beschuldigen van diefstal en moord in gebieden waar veel criminaliteit voorkomt.

Een slecht functionerende schildklier (hypothyroidisme) heeft vaak een hoge cholesterolwaarde tot gevolg.

Als de schildklier niet goed werkt - en dit komt vaak door suikerrijke voeding met weinig bruikbare jodium, in vet oplosbare vitamines en andere voedingsstoffen - gooit het lichaam veel cholesterol in het bloed om te kunnen corrigeren en beschermen.

Er moet veel cholesterol in het bloed circuleren om beschadigde weefsels te repareren en beschermende steroÔden te produceren.

Mensen met hypothyroidisme zijn erg gevoelig voor infecties, hartaandoeningen en kanker.

De regulering van cholesterol