Meervoudig onverzadigde vetzuren

We zijn volgestopt met misleidende informatie over de verdiensten van verzadigde vetten versus meervoudig onverzadigde vetten.

Politiek gelieerde nutritionisten en goeroes vertellen ons dat meervoudig onverzadigde oliŽn goed zijn voor ons en dat verzadigde vetten de oorzaak zijn van kanker en hartaandoeningen. Hierdoor zijn de westerse eetgewoonten fundamenteel veranderd.
Rond 1890 en 1900 waren de meeste vetzuren in de voeding verzadigd of enkelvoudig onverzadigd en voornamelijk afkomstig van boter, reuzel, talgvet, kokos olie en wat olijfolie.

Tegenwoordig zijn de meeste vetten in de voeding meervoudig onverzadigd en afkomstig van plantaardige oliŽn die voornamelijk uit soja, maÔs, saffloer en canola getrokken worden.

Meervoudig onverzadigde vetzuren vormen tot 30% van de calorieŽn in de moderne voeding maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit veel te veel is.

Onze consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren zou in de buurt moeten liggen van 4% van de totale calorieŽn in een verhouding van ongeveer 2% Omega3 linoleenzuur en 2% Omega6 linolzuur.

Deze verhouding wordt aangetroffen bij inheemse bevolkingsgroepen van de subtropische en tropische klimaten.

Daar is de inname van meervoudig onverzadigde vetten afhankelijk van de kleine beetjes in peulvruchten, granen, noten, groene bladgroente, vis, olijfolie en dierlijke vetten - niet van de consumptie van commerciŽle plantaardige oliŽn.

De buitensporige consumptie van meervoudig onverzadigde oliŽn heeft bijgedragen aan een groot aantal aandoeningen, zoals

een toename van kanker en hartziekten

een niet goed functionerend immuunsysteem

schade aan lever, voortplantingsorganen en longen

ziekten van het spijsverteringsstelsel

minder leervermogen groeistoornissen en

gewichtstoename.

Onverzadigde vetten raken geoxideerd of worden ranzig bij blootstelling aan hitte, zuurstof en vocht - zoals bij het koken. Dit is een van de redenen waarom meervoudig onverzadigde vetten zoveel gezondheidsproblemen veroorzaken.

Er zitten vrije radicalen in ranzige oliŽn: atomen of clusters met een ongebonden elektron aan het uiteinde. Deze samenstelling is chemisch gezien uiterst reactionair.

Ze worden wel omschreven als "plunderaars" want ze vallen de celmembranen en de rode bloedlichaampjes aan en brengen schade toe aan DNA/RNA strengen. Zodoende brengen zij mutaties teweeg in weefsels, bloedvaten en huid.

De schade van de vrije radicalen aan de huid zorgt voor rimpels en vroegtijdige veroudering; de schade aan weefsels en organen maakt de weg vrij voor tumoren; de schade aan de bloedvaten is een aanzet tot de opbouw van aanslag en kalk.

EnquÍtes en onderzoeken hebben herhaaldelijk aangetoond, dat er een groot verband is tussen kanker en hartziektes en de consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren.