De onderzoeken die de Lipide Hypothese uitdagen
Het klopt dat onderzoekers hartaandoeningen op gang hebben gebracht bij een aantal dieren door ze extreem veel geoxideerde, ranzige cholesterol te voeren – 10 x zo veel als normaal in de voeding van mensen.
Wat betreft de link tussen cholesterol en hartziektes zijn er meerdere onderzoeken van bevolkingsgroepen, die het tegendeel aantonen.
In een enquête onder 1700 patiënten met verharde bloedvaten door de bekende hartspecialist Michael DeBakey, werd geen relatie gevonden tussen de cholesterolwaarde van het bloed en arteriosclerose.
Een enquête onder volwassenen in Zuid Carolina laat geen samenhang zien tussen het bloedcholesterol en "slechte" eetgewoonten zoals het gebruik van roodvlees, dierlijke vetten, gebakken levensmiddelen, boter, eieren, volle melk, bacon, worstjes en kaas.
Een enquête van The Medical Research Council toonde aan dat mannen die boter aten 50% minder kans hadden op hartaandoeningen dan mannen die margarine aten.
Moedermelk levert meer cholesterol dan elk ander voedingsmiddel. Meer dan 50% van haar calorieën bestaat uit vet, voor het grootste deel verzadigd vet.
Cholesterol en verzadigde vetten zijn van essentieel belang voor de groei van baby's en kinderen - en vooral voor een goede ontwikkeling van de hersenen.
Toch adviseert de Amerikaanse Hart Associatie cholesterolarme en vetarme voeding. Commerciële formules bevatten weinig verzadigde vetten en er zijn samenstellingen op basis van soja zonder cholesterol.
In een recent onderzoek werd een verband gelegd tussen vetarme voeding en kinderen die niet goed groeien.
Talrijke enquêtes onder verschillende bevolkingsgroepen hebben informatie opgeleverd waarmee de mond van de Dieet Dictocraten gesnoerd kan worden.
Zo werd de voeding van Joden in Yemen onderzocht, die alleen dierlijke vetten aten. Deze voeding werd vergeleken met Joden uit Yemen, die in andere delen van Israël wonen. Zij gebruikten margarine en plantaardige oliën.
Weinig hartaandoeningen en suikerziekte bij de eerste groep - in de tweede groep veel gevallen van beide aandoeningen.
Uit deze studie bleek ook dat de Joden in Yemen geen suiker gebruikten en dat degenen in de rest van Israël 25-30% van hun koolhydraten in de vorm van suiker binnenkregen.
Een vergelijking van bevolkingsgroepen in Noord en Zuid India leverde een soortgelijk beeld op. De mensen in Noord India aten 17 x zoveel dierlijke vetten maar hart en vaatziekten kwamen daar 7 x zo weinig voor dan in Zuid India.
De Masai en aanverwante stammen leven voornamelijk van melk, bloed en rundvlees. Er zijn geen hart en vaatziektes en de cholesterolwaarde van hun bloed is uitstekend.
Eskimo’s eten een overvloed aan dierlijke vetten in de vorm van vis en andere zeedieren. Ze kennen geen ziekte en zijn buitengewoon taai, als ze hun traditionele voeding eten.
Een uitgebreid onderzoek naar voeding en ziektepatronen in China laat zien, dat in gebieden waar veel melk gedronken wordt slechts de helft van het aantal hartaandoeningen voorkomt dat te zien is in districten waar weinig dierlijke producten worden gegeten.
Verschillende volkeren rond de Middellandse Zee kennen weinig hartaandoeningen hoewel vet – veel verzadigde vetten in de vorm van lamsvlees, worstjes en geitenkaas – 70% van hun calorie-inname uitmaakt.
De inwoners van Kreta vallen op door hun goede gezondheid en hun hoge ouderdom.
Een studie onder de Portoricanen onthulde dat zij weinig last hadden van darm- en longkanker hoewel ze veel dierlijke vetten aten.
Een studie onder de langlevende inwoners van de Sovjet republiek Georgië laat zien dat degenen die het meeste vlees aten, het langst leefden.
De vrouwen van Okinawa worden gemiddeld 84 jaar – ouder dan in de rest van Japan. Ze eten veel varkensvlees en zeevoedsel. Alles wordt gekookt in reuzel.
Geen van deze studies wordt genoemd door degenen, die aandringen op een verminderde inname van verzadigde vetten.
De goede gezondheid van de Japanners, die het langst leven van alle bevolkingsgroepen op de wereld, wordt over het algemeen toegeschreven aan hun vetarme voeding. De Japanners gebruiken weinig melkvet, maar de opmerking dat hun voeding vetarm is, is een mythe.
Integendeel, de voeding bevat gemiddelde hoeveelheden dierlijke vetten die afkomstig zijn van eieren, varkensvlees, kip, rundvlees, zeevoedsel en orgaanvlees. Japanners zijn dol op schelpdieren en visbouillon en eten deze dagelijks.
Ze krijgen meer cholesterol binnen dan de meeste Amerikanen.
Wat ze niet doen, is plantaardige olie, geraffineerd meel of voorbewerkte voedingsmiddelen gebruiken (ze eten wel witte rijst). De gemiddelde leeftijd van de Japanners is sinds WOII gestegen, terwijl ze meer dierlijke vetten en eiwitten in hun voeding verwerken.
Degenen die de Japanse statistieken gebruiken om vetarme voeding te promoten, vergeten om erbij te vermelden dat de Zwitsers bijna net zo lang leven op een van de vetste voedingen ter wereld.
Oostenrijk en Griekenland staan op de derde plaats wat betreft hoge ouderdom – allebei met een vetrijke voeding.
Laten we als laatste eens een kijkje nemen bij de Fransen. Iedereen die wel eens in Frankrijk heeft gegeten, zal opgemerkt hebben dat de Franse keuken doordrenkt is met verzadigde vetzuren in de vorm van boter, eieren, kaas, room, lever, vlees en paté.
Toch kent Frankrijk minder hart en vaatziektes dan andere Europese landen.
In de VS sterven per jaar 315 van de 100.000 mannen aan een hartaanval, in Frankrijk is dat 145 per 100.000. In Gascogne, waar de basis van de voeding bestaat uit ganzenlever en eendenlever is dit cijfer opvallend laag, 80 per 100.000.
Dit fenomeen heeft internationaal aandacht gekregen als de Franse Paradox. (Er zijn trouwens wel veel degeneratieve aandoeningen. De Fransen eten veel suiker en wit meel en ze zijn in de afgelopen jaren gevallen voor het gemak van commerciële voedingsmiddelen.)
Een heel leger van instellingen en instituten zoals het Amerikaanse Kanker Instituut en de Senate Committee on Nutrition and Human Needs, beweert dat dierlijke vetten rechtstreeks te maken hebben met hartaandoeningen - en ook met verschillende soorten kanker.
Toen de onderzoekers van de Universiteit van Maryland de gegevens analyseerden die gebruikt werden om deze bewering te ondersteunen, ontdekten ze een verband tussen kanker en de consumptie van plantaardige vetten.