De voeding na de worp

Zodra de welp ter wereld is gekomen, bijt de moeder de navelstreng, eet de nageboorte op en likt de nieuwe wereldburger droog en schoon. Dit opeten van de nageboorte (moederkoek of placenta) mag U haar niet beletten.

Het is een onsmakelijk gebruik in de ogen van ons mensen, maar er zitten vele en geconcentreerde voedingsstoffen in en, naar het schijnt, ook stoffen die de melkafscheiding aanzetten en bevorderen.




Daarom dringen we de teef de eerste vierentwintig uur na het werpen ook vooral geen voedsel op. Dit zou tot ingewandsstoornissen kunnen leiden en die moeten we vooral niet hebben.

Wel zorgen we ervoor dat zij een bak schoon water binnen haar bereik heeft staan.

De eerste dagen na het werpen geven we de teef niet te rijkelijk en licht verteerbaar voedsel ten einde maag- en darmstoornissen te voorkomen.

We verschaffen haar dus bijvoorbeeld rauw vlees van goede kwaliteit:

hart is uitstekend en niet te duur;

pens is de eerste drie, vier dagen niet aan te bevelen;

uit de volle korrel gewalste havermout of gerstemout, overgoten met en geweekt in hete maar niet gekookte melk (bij voorkeur geitenmelk) waaraan een paar eetlepels honing zijn toegevoegd;

heel licht gekookte, maar liever nog slechts in heet water geflenste, fijn gesneden bladgroente, waarover men om het smakelijk te maken wat bouillon kan gieten.

Het is van groot belang dat de teef niet alleen eet, maar dat zij met smaak eet. Houd dus rekening met haar voorkeurtjes.

De meeste honden – ook zieke dieren en trage eters – zijn dol op pannekoeken. Als U die bakt uit de volle korrel gemalen tarwemeel en volle melk, waardoor U een ei en een paar lepels honing roert, krijgt U iedere hond aan het eten!

Het spreekt vanzelf dat we ook nu niet mogen vergeten kalk te geven en vitamine A en D, beide voorhanden in levertraan.

Geeft U de hond een aangepaste dosis Davitamon10 per dag, dan dekt U de behoefte aan de andere vitaminen in een keer.

Heeft de teef geen of onvoldoende melk, of blijkt uit de ontlasting en/of het gedrag der welpen dat de melk van de teef schadelijke stoffen bevat, dan moet u overgaan op kunstmatige voeding.

Dit doet u met behulp van een flesje waarop een speen van de juiste afmetingen, eventueel dus bij kleinere rassen een poppespeen.

De voeding dient overdag om de twee uur plaats te vinden, 's nachts om de drie uur.

Het is vermoeiend, maar als u het nest er door haalt, denkt u uw leven lang met vreugde aan die vermoeiende weken terug.

Er zijn een paar preparaten in de handel, die de tevenmelk met succes kunnen vervangen.

Wilt U zelf een vervangingsmiddel samenstellen, denk dan vooral niet dat U het kunt redden met koemelk, laat staan met koemelk die aangelengd is met water.

Het vet- en eiwitgehalte van tevenmelk is veel hoger en U zou de welpjes dus gewoon prijsgeven aan een langzame hongerdood.


Een goed mengsel bestaat uit

500 gram (liefst verse) koemelk,

100 gram room,

15 gram suiker en

twee eieren, waaraan een snuifje van het hiervoor beschreven kalkpreparaat en een paar druppels vitamine A-D worden toegevoegd.