Rauwe voeding

Niet alle rauwe voeding is hetzelfde. In feite zijn er verschillende types die aan honden en katten gevoerd worden. Er zijn drie hoofdcategorieŽn.

1. CommerciŽle, complete rauwe voeding. Er wordt aangenomen dat ze compleet en gebalanceerd is en dat toevoegingen overbodig zijn. Ze wordt verkocht in bevroren vorm.

2. Thuisgemaakte, rauwe voeding. Veel recepten om thuis rauwe voeding te maken staan in boeken en artikelen en zijn ook op het internet te vinden. De drie populairste zijn botten en rauwe voeding (barf), de Ultieme voeding en voeding volgens Volhard.

Barf werd populair door Dr. Ian Billinghurst.(1)

Barf bestaat voor 60% uit rauwe botten met vlees en voor de rest uit een grote variŽteit van voedingsmiddelen op basis van het type en de hoeveelheid voeding van een wilde hond.

De resterende voedingsmiddelen zouden kunnen bestaan uit groene bladgroente (om de maaginhoud van prooidieren na te bootsen), wat orgaanvlees (lever, nieren enz.), vlees, eieren, melk, biergist, yoghurt en kleine hoeveelheden granen en peulvruchten.

De voeding wordt gebalanceerd over het geheel en niet bij elke maaltijd. Zo adviseert Dr. Billinghurst om verschillende maaltijden te voeren over een periode van 2-3 weken.

Ze bestaan uit groene bladgroente, zetmeelhoudende voedingsmiddelen, granen en peulvruchten, vlees, melk, orgaanvlees of tafelresten.

Het voerschema over een periode van twee tot drie weken zou kunnen bestaan uit:

tien maaltijden met rauwe, bevleesde botten,

vier maaltijden met groene bladgroente,

een zetmeelhoudende maaltijd,

een maaltijd met granen en peulvruchten,

een maaltijd die geheel uit vlees bestaat,

twee melkmaaltijden en

een of twee maaltijden met orgaanvlees.

In 1998 kwam het boek De Ultieme voeding van Kymythy Schultze.

Zij raadt een soort voedingspiramide aan, die voor het grootste deel bestaat uit rauw vlees (zowel spiervlees als orgaanvlees).(2) Rauwe eieren behoren ook tot deze categorie.

Daarna komen rauwe vleesbotten, gevolgd door rauwe groenten.

Er is een categorie extra met bestanddelen, die in kleine beetjes gevoerd worden om "de uitputting van onze bodem, die de oorzaak is van minder voedingsstoffen in onze voeding, te balanceren".

Hier zijn zaken te vinden als kelp en alfalfa, essentiŽle vetzuren en vitamine C te vinden.

Ook Wendy Volhard adviseert rauwe voeding die thuis gemaakt wordt.

Als ontbijt worden graanproducten, melasse, olie, eieren, yoghurt en vitamines gegeven.(3)

De avondmaaltijd bestaat uit rauw rundvlees (spiervlees en lever), verse en gedroogde groente en kruiden, tarwezemelen, beendermeel, knoflook, biergist, kelp, appelazijn, levertraan en vitamine C. Een halve dag per week wordt helemaal geen voeding gegeven.

3. Gecombineerde voeding. Commercieel verkrijgbare mengsels van granen en toevoegingen. De granenmix wordt samen met rauw vlees gevoerd.