Aanbevelingen

De deelnemers aan de test hadden de beste bedoelingen en wilden hooggekwalificeerde voeding aan hun honden geven. De meeste mensen die rauwe voeding geven, zijn goed ingelicht. Ze onderzoeken de manier van voeden voor zij zich op deze weg begeven.

Toch zijn de resultaten van de weinige maaltijden die hier geanalyseerd zijn, een indicatie dat er duidelijk sprake is van risico op het gebied van voedingsbehoefte en gezondheid wanneer men rauwe voeding geeft.

Alle voedingen die getest werden, hadden of teveel of te weinig voedingsstoffen die ernstige gezondheidsproblemen zouden kunnen veroorzaken op de lange termijn.

Een andere, belangrijke zorg is het gezondheidsrisico dat te maken heeft met bacteriŽn in rauwe voeding, vooral het thuisgemaakte voedsel dat E coli 0157:H7 bevatte.

Mensen die rauwe voeding geven, beweren vaak dat honden beter bestand zijn tegen pathogene bacteriŽn, maar wij zijn ons niet bewust van enige bewijsmateriaal om dit te onderbouwen.

Daar komt nog bij dat de eigenaren van deze huisdieren gevaar lopen op een infectie bij het bereiden van het vlees of door kruisbesmetting via bakken en gereedschap dat gebruikt wordt om het eten te bereiden.

Dit kan problemen opleveren in gezinnen met jonge en oude mensen of mensen met een verminderde weerstand.

We adviseren aan eigenaren die zelf voeding willen maken om tot een compromis te komen: commerciŽle voeding van goede kwaliteit aangevuld met vers fruit en verse groente.

Er zijn situaties waarin thuisgemaakte voeding nuttig kan zijn (bijv. bij dieren met een medisch probleem die geen commerciŽle, therapeutische voeding willen eten of dieren met meerdere aandoeningen waarvoor geen commerciŽle, therapeutische voeding bestaat).

We raden met klem aan om alle thuisgemaakte voeding te koken en te laten formuleren door een goede, veterinaire nutritionist. Het begrip nutritionist is niet goed gedefinieerd, daarom is het belangrijk om te checken of de papieren in orde zijn.

Als eigenaren besluiten om voedingstechnisch gebalanceerde voeding te geven die thuis gemaakt wordt, is het belangrijk om het huisdier zorgvuldig te monitoren.

Er kunnen nog steeds subklinische tekorten ontstaan, als deze voeding gedurende lange tijd gegeven wordt.

Gezondheidsproblemen die het resultaat kunnen zijn van onvoldoende voedingsstoffen zijn o.a. nutritionele hyperparathyroidisme (kalk), dermatitis (zink) of bloedarmoede (ijzer).

Problemen die kunnen ontstaan bij een teveel aan bepaalde voedingsstoffen zijn o.a. orthopedische aandoeningen (kalk), hypercalcemia (vitamine D) of een verstoring van de benutbaarheid van andere mineralen (zink).

U kunt op het forum reageren op dit onderwerp.

Referenties

1. Billinghurst I. Feeding the adult dog. Give your dog a bone. Alexandria, Australia: Bridge Printery, 1993;265ó280.

2. Schultze KR. The ultimate diet. Descanso, Calif: Affenbar Ink, 1998;22ó33.

3. Volhard W, Brown K. The natural diet. The holistic guidefor a healthy dog. New York: Howell Book House, 1995;167ó190.

4. Association of American Feed Control Officials. Official publication. Oxford, Ind: Association of American Feed Control Officials, 2000;125ó134.

5. Meydani SN, Meydani M, BlumbergJB, et al. Vitamin E supplementation and in vivo immune response in healthy elderly subjects. JAMA 1997;277:1380ó1386.