PotentiŽle gevaren

De talloze claims over de gezondheidsvoordelen van rauwe voeding zijn anekdotisch. Naast het gebrek aan bewijs over de voordelen zijn er belangrijke redenen om bezorgd te zijn.

Op de eerste plaats de voedingsbalans. Zelfs in de gunstigste omstandigheden kan het moeilijk zijn om thuis gebalanceerde voeding samen te stellen. Door een onbalans in de voedingstoffen kunnen gezondheidsproblemen ontstaan bij de dieren die dit eten, vooral jonge, nog groeiende dieren.

Andere potentiŽle problemen betreffen de voedselveiligheid. Er zit een risico aan rauwe botten. Het is niet bekend hoeveel complicaties er zijn door het eten van rauwe botten, maar er zijn meldingen van darmblokkades, doorboorde darmwanden, darmontstekingen en gebroken kiezen.

Tot slot is er altijd kans op bacteriŽle besmetting bij ongekookt vlees. De voorstanders van deze voedingen beweren dat honden beter bestand zijn tegen bacteriŽn dan mensen, maar dit is voor zover ons bekend nog nooit bewezen.

Rauwe vleesmaaltijden kunnen een gevaar vormen voor bezitters van huisdieren die de voeding klaarmaken en mengen, vooral jongere en oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand.

Er zijn veel argumenten Ė aan beide kanten. Geen van de kanten heeft bewijsmateriaal geleverd om aan te tonen dat hun stelling correct is.

We maken ons zorgen over de voedingswaarde en de veiligheid van rauwe voeding en aarzelen om adviezen te geven omdat er geen wetenschappelijke informatie is.

Daarom was ons doel om op een objectieve manier te bekijken of rauwe voeding die klaargemaakt wordt door de bezitters van huisdieren, gebalanceerd en veilig is.

Analyses van de voedingswaarde van rauwe voeding

Om voeding die thuis samengesteld wordt te kunnen analyseren, hebben we contact opgenomen met drie eigenaren die zelf de voeding voor hun huisdieren maken.

Ze werden geselecteerd op het feit dat ze dichtbij woonden, zodat het mogelijk was om een monster van hun vers samengestelde maaltijden te verkrijgen.

Alle drie stemden toe in deelname. We kregen geen recepten, maar allen maakten gebruik van grondstoffen die goedgekeurd waren voor menselijke consumptie.

Elke hondenbezitter maakte een maaltijd, die ze gewoonlijk aan hun honden voerden. De gekoelde monsters werden bij ons afgeleverd en na aankomst werden ze bewaard op een aseptische manier zonder verdere bewerking. Ze werden gemalen in een gesteriliseerde handmolen omdat er hele borststukken of poten van kippen bij zaten.

Na gemalen en volledig gemengd te zijn werd 100 gram verpakt, op een aseptische manier verzegeld en op 4įC (2 monsters) en -20įC (1 monster) verzonden naar een laboratorium om geanalyseerd te worden. Ze arriveerden binnen 18 uur na onze bewerking bij het laboratorium.

Er werden ook twee commerciŽle voedingen gekocht om geanalyseerd te worden.

CommerciŽle voeding I (Sojourner Farms European-Style Dog Food Mix) was een gecombineerde voeding waarbij een graan-en-supplementenmix werd aangeschaft en gemengd met rauw vlees en water volgens de aanwijzingen van de producent.

Nadat alles gemengd was, werd het voedsel een nacht bewaard in de koelkast. De volgende dag werd het goed vermengd en 100 gram werd ingevroren op -20įC.

CommerciŽle voeding 2 (Steve's Real Food for Dogs), was een compleet product dat bevroren verkocht wordt en gevoerd kan worden zonder aanvullende supplementen.

Het diepvriesvoer werd met een gesteriliseerde vleesmolen gemalen en gemengd. 100 gram werd verpakt en ingevroren op -20įC.

Monsters van beide commerciŽle producten werden op -20įC naar het laboratorium vervoerd voor een analyse. Ze arriveerden er binnen 18 uur na onze bewerking.

De monsters van de vijf maaltijden (drie thuis gemaakt en twee commercieel) werden geanalyseerd op de concentratie macrovoedingsstoffen (eiwitten, ruw vet), mineralen (kalk, fosfor, kalium, zout, magnesium), sporenelementen (ijzer, mangaan, zink) en vitamines (vitamines A (retinol), D en E).

De resultaten van de analyse van de voedingswaarde werden vergeleken met de voedingstandaard voor onderhoud of groei en voortplanting van de AAFCO.

In het lab werd ook een microbische analyse gedaan om te bepalen hoeveel bacteriŽn er in zaten en om Salmonella en Escherichia coli 0157:H7 te identificeren.