Het gevaar van salmonella bij honden die rauwe kip eten

Daniel J. Joffe, Daniel P. Schlesinger. Can Vet J 2002;43:441-442

Abstract

Deze inleidende studie behandelt de aanwezigheid van Salmonella in

1. voeding die uit botten en ander rauw voedsel bestaat (BARF) en

2. de ontlasting van honden die dit eten.

Salmonella werd geÔsoleerd uit 80 procent van de voedingsmonsters (P = 0.001) en uit 30 procent van de ontlastingmonsters van honden die dit gegeten hebben (P = 0.105).

Honden die rauwe kip eten, kunnen een besmettingsbron zijn voor het milieu.

Introductie

De nieuwe trend onder de hondenbezitters is het voeren van natuurlijke voeding. Voorstanders beweren dat essentiŽle voedingstoffen en enzymen vernietigd worden door de productiemethoden van commerciŽle huisdiervoeders.

Ze denken dat commerciŽle voeders niet voldoen aan de voedingsbehoefte van honden en chronische problemen met de gezondheid veroorzaken.

Natuurlijke voeding, als beschreven door Billinghurst(1), wordt gewoonlijk BARF (botten en rauw voer) genoemd en bestaat uit stukken hele, rauwe kip met groenten.

Er worden uitlatingen gedaan zoals een verbeterd immuun systeem, een verbeterde conditie van huid en vacht en verminderde lichaamsgeur bij de honden die dit eten.(1)

Naast de anekdotische verklaringen zijn er geen publicaties om deze uitlatingen te bevestigen of te weerleggen.

Bij een kleinschalige studie werd de adequaatheid van de voedingswaarde van een aantal "natuurlijke" voeders onderzocht: de disbalans in de voedingswaarde was opmerkelijk.(2)

Het voeren van rauwe kip is reden tot bezorgdheid omdat er gewoonlijk veel bacteriŽle pathogene stoffen (vooral Salmonella) in kip zitten.(3)

Billinghurst(1) suggereert dat deze pathogene stoffen onschadelijk gemaakt worden door het unieke, aangepaste spijsverteringsstelsel van honden.

Er zijn geen rapporten gepubliceerd over de aanwezigheid van klinische salmonellose bij honden die BARFvoeding krijgen, hoewel de Salmonella pathogenen voor honden goed omschreven zijn.(4,5)

Omdat honden een potentiŽle bron zijn van een aantal zoŲnotische pathogenen, is het voeren van rauwe voeding aan honden ook een probleem voor de openbare gezondheid.(5)

Gezien de huidige populariteit van BARF, ligt het voor de hand dat er reden tot bezorgdheid is over de besmetting van het milieu met salmonella door de ontlasting van de honden die deze voeding eten.

Er zijn geen gepubliceerde studies die dit aspect van deze voedingstrend onderzoeken. Deze studie is uitgevoerd om te bepalen of honden die BARF krijgen, salmonella uitscheiden in hun ontlasting.