De rauwe handel

Lisa M Freeman, DVM, PhD, DACVN en Kathryn E. Michel, DVM, MS, DACVN.

Journal of American Veterinary Medicine Volume 218, Number 5, March 1, 2001

Tegenwoordig hebben dierenartsen te maken met dierenbezitters die veel informatie vinden over de voeding van kleine huisdieren. Onconventionele voeding voor honden en katten wordt steeds meer gepromoot, vooral op het internet.

Deze voedingstherapie oefent een sterke aantrekkingskracht uit.

Op de eerste plaats heeft iedereen te maken met voeding. Het behoort tot de basis behoeftes van het leven. Voeding werkt in op het psychologische welzijn en speelt vaak een rol bij religieuze rituelen.

De voeding van een huisdier kan volledig gecontroleerd worden door de eigenaar.

Allemaal redenen, waarom voeding belangrijk is voor spirituele en psychische doeleinden. Vooral als mensen te maken hebben met krachten die buiten hun bereik liggen, zoals een ongeneeslijke ziekte.

Tot slot wordt voedingstherapie gezien als iets natuurlijks (en daarom veilig) en holistisch.

Het biedt de mogelijkheid tot een controversiŽle benadering van de conventionele geneeskunde waar gebruikt gemaakt wordt van chirurgie en medicijnen en drugs.

Een goed voorbeeld van de belangstelling voor onconventionele voeding is rauwe voeding. Rauw vlees wordt al heel lang toegevoegd aan de voeding van sledehonden en greyhounds die gebruikt worden voor de hondenrensport.

Tegenwoordig krijgen showdieren en gezelschapsdieren ook steeds vaker voeding bestaande uit rauw vlees, botten en andere grondstoffen.

Voorstanders van deze manier van voeden beweren dat er veel voordelen zijn.

verbetering van huid en vacht,

verbetering in de geur van de adem, het lichaam en de ontlasting,

meer energie en gedragsverbeteringen,

verbetering van de algehele gezondheid en de functie van het immuun systeem,

minder aandoeningen zoals allergieŽn, artritis, pancreatitis en parasitaire besmettingen.

De manier waarop het aangeboden wordt, maakt het aantrekkelijk voor het grote publiek.

De gedachtengang achter het gebruik van rauwe voeding is simpel. Honden en katten zijn carnivoren die geŽvolueerd zijn op het eten van rauwe voeding.

Commercieel voer is behandeld met hitte, die voedingstoffen en enzymen verandert of vernietigt. Daarom kan het geen natuurlijke, of voedingstechnisch gezien, logische voeding voor honden en katten zijn.

De argumenten klinken goed en aannemelijk, vooral voor leken, en worden onderbouwd met specifieke voorbeelden die kloppen. Thiamine is bijvoorbeeld zeer gevoelig voor warmte.

Als de argumenten goed onderzocht worden, gaan ze vaak niet op. Ze worden ook niet ondersteund door deugdelijk, wetenschappelijk bewijsmateriaal.

Aan dierenartsen de uitdaging om zich goed te informeren, zodat zij de voor- en nadelen van de verschillende methodes op een rustige manier kunnen bespreken met bezitters van huisdieren zonder een confrontatie aan te gaan.

In ieder geval hebben de mensen dan de mogelijkheid om een gebalanceerde en goed geÔnformeerde keuze te maken voor hun huisdier.

Het kan moeilijk zijn voor dierenartsen die werken met de conventionele geneeskunde, of deze combineren met alternatieve of aanvullende geneeswijzen, om te beslissen wanneer en hoe ze de verschillende aspecten van voeding kunnen inpassen in hun praktijk.

Net als bij elk ander aspect van de geneeskunde is het belangrijk om behandelmethoden te gebruiken op basis van bewijsmateriaal. De gegevens zijn echter schaars en er zijn nog minder goed uitgevoerde klinische testen.

We schetsen hier een aantal veel gebruikte, rauwe voedingen en leveren objectieve informatie over de gevaren op het gebied van voeding en gezondheid. Dit zou de dierenarts een context moeten geven waarbinnen hij dit onderwerp kan bespreken met zijn cliŽnten.