Overzicht rauwe vleessoorten

Vlees is GEEN complete voeding. Honden die alleen vlees eten, worden ziek.
Zestig jaar geleden dachten mensen al, dat honden wormen krijgen van rauw vlees - of er agressief van worden.

Spiervlees van rund, kalf, schaap, lam, geit, paard, varken, kip, eendags kuikens.

Orgaanvlees van dezelfde dieren: nieren, lever, hersenen, testikels, uiers, alvleesklier

Kopvlees – het vlees dat weggesneden wordt van de kop: wangen, lip, neus enz. Kan soms wat vettig zijn, vooral als de slager er ook nog ander afval in gestopt heeft. Ik meng het met tong en hersenen – gemalen of in stukken.

Pens – de maag van herkauwers waar het gras binnenkomt en fermenteert voordat het herkauwd wordt. De inhoud bestaat meestal uit gras, takjes, zand en alles wat het dier mee naar binnen geslikt heeft tijdens het grazen - ook spijkers, prikkeldraad en stukjes glas.

Netmaag, boekmaag – de magen, waar het herkauwde gras verder verwerkt wordt. Het is bijna complete voeding, als de inhoud erbij zit en de magen afkomstig zijn van dieren, die gras gegeten hebben.

De verhouding kalk en fosfor is goed, alleen aan de lage kant – daarom is het GEEN complete voeding voor pups. Honden die geen pens gewend zijn, kunnen er diarree van krijgen – daarom voorzichtig beginnen met klein beetje.

Hart – spiervlees. Net als lever en nieren, is hart een uitstekende bron van eiwitten, vitamines en ijzer.

Er zitten niet zo veel essentiλle vetzuren in en een beetje vitamine A. Het cholesterolgehalte is ongeveer de helft van dat van eieren.

Tong is spiervlees. Tong levert eiwitten, vet en water met zink. De voedingswaarde komt overeen met spiervlees.

Biefstuk is spiervlees – gemalen biefstuk (steak gehakt) is goed om de vasten te breken van een zieke pup of hond. Voor dagelijks gebruik is het wat te mager (geen vet)– en te duur.

Slachtafval – bestaat in Suriname over het algemeen uit slecht verteerbaar materiaal zoals pezen, uiers, milt, long.

De voedingswaarde is gering, maar het hoort bij een heel dier. Ik voeg niet meer dan 10 procent toe als ik een vlees mix maak – ongeveer 1 kilo op 10 kilo.

Long, milt, uier – slachtafval met weinig voedingswaarde. Er zijn honden die dol zijn op gedroogde long.

Vet – mijn voorkeur gaat uit naar orgaanvet, zoals niervet en hartvet. Het dient als reserve en wordt gebruikt om vitale organen aan de gang te houden in geval van nood. Er zitten veel waardevolle vitamines in.