De voeding van de wolf in Europa

In elke geografische regio vormen slechts 1 of 2 prooidiersoorten het hoofdbestanddeel van het voedsel. De samenstelling van het voedsel varieert met het seizoen.

De voeding van de Europese wolven is als volgt:




Dichtbevolkte streken in Italië: voornamelijk kadavers en vleesresten die ze op vuilnisbelten vinden (60-70 % van totale voedselinname) en vee (paarden, koeien, varkens, schapen).

Noordelijke Apennijnen, een dun bevolkt gebied: huisdieren (25 %), vruchten van wilde rozen (2%), wilde zwijnen (12%).

Spanje: huisdieren, kadavers, honden.

Roemenie: voornamelijk huisdieren.

Zweden: in winter gedomesticeerde rendieren en elanden.

Polen-Beskiden: reeën (57%), herten (20%). De onderzochte inhoud van gedode wolven bestond uit herten (55.4%), wilde zwijnen (10.9%), hazen (0.1%), plantaardige resten (0 .2 %), huisdieren (32.7%).

Westelijk deel van Bialowieza: hert achtigen (zomer 76.6%, winter 91.3%), reeën (zomer 3%, winter 2.8%), wilde zwijnen (zomer 21.6%, winter 7.7%), hazen (zomer 1.5%, winter 0.2%), knaagdieren, wasbeerhonden (zomer geen, winter 0.6%), eekhoorns (zomer geen, winter 0.02%), vogels (zomer 0.12%, winter 0.01%), amfibieën (zomer 0.001%, winter 0.001%), moerasschildpadden (zomer 0.07%, winder 0.11%), ongewervelde dieren (zomer geen,winter 0.001%), planten (zomer 0.001%, winter 0.03%).

Bron: Henryk Okarma, De wolf - Europese wildernis deel ISBN : 90 804 616 1 X

Spaanse wolven

Wijlen Prof. Rodriguez heeft in de jaren 1940 bestudeerd wat de Spaanse wolven eten.

Grote herbivoren [herten]: 35%

Schapen: 24%

Konijnen: 14%

Muizen, ratten: 9%

Kadavers: 7%

Reptielen en vogels: 5%

Insecten en groente: 4%

Andere carnivoren [vossen, honden]: 2%

Met dank aan Dolores Sanchez-Penalver DVM, Madrid.