De sleutels zijn educatie en leren

Ik geef de voorkeur aan een aanpak waarbij een gedeelte van het publiek opgeleid wordt - alleen degenen die bereid zijn om te leren. Zonder voorschriften en regels over wat ze moeten doen, behalve de volgende: ik wil dat ze gaan nadenken.

Ik weet zeker, dat ze nooit terug gaan naar de vijand, nadat ze zelf hebben ervaren en begrepen wat de voordelen zijn zonder de problemen die de volgelingen van Billinghurst of Lonsdale vaak meemaken.

Op deze manier verleggen we grenzen, een hondenbezitter tegelijk, totdat we op een goede dag kunnen vieren dat de deuren van de laatste brokkenfabriek gesloten zijn.

Het hele plaatjes is niet zo eenvoudig als de volgelingen van Billinghurst of Lonsdale denken. Er zijn daarnaast veel factoren, die om aandacht vragen.

Elke hond heeft zijn eigen specifieke voedingsbehoefte en hun vermogen om andere voeding te verteren en te benutten, verschilt door genetica, conditionering of vergiftiging.

Ik ken genoeg gevallen van honden die gewoon ondervoed raakten door een super versimpeld barf dieet met referentie aan Billinghurst.

De schuld ligt niet bij Billinghurst, maar wel bij de opvatting die veel van zijn volgelingen uitdragen, namelijk dat het voeren van rauwe voeding simpel is!

Wat betreft de volgelingen van het prooidier model van Lonsdale: ik ken veel honden die het beter deden met groente en fruit dan zonder. Het aantal is zo groot, dat ik het niet kan negeren.

En ik heb nog nooit honden gezien, die er slecht aan toe waren omdat ze een gemiddelde hoeveelheid groente in hun voeding kregen. Zelfs tot 30-35% voor bepaalde honden.

Mijn algemene risico management vertelt me dat dit een beter en geschikter startpunt is dan geen groente. De voeding waar een hond het goed op doet, is belangrijker dan de correcte uitvoering van een theoretisch gegeven.

Ook wolven eten groente en fruit, plus veel andere dingen die de meeste mensen helemaal niet willen horen. In ieder geval staat vast, dat hun voeding niet voor 100% uit botten en vlees bestaat.

De natuur ondersteunt geen extremiteiten - nooit. Er is altijd een balans en die is te vinden op enige afstand van de uitersten.

Versimpeling leidt tot afzwakking van de waarheid, niet tot versterking.

De logica achter het hele prooidier model klopt niet.

De weinige mensen die het geluk hebben om aan hele prooidieren te kunnen komen, moeten rekening houden met factoren als:

1. een domesticatieperiode van 15.000 jaren.

2. Het feit, dat we echt niet weten wat een wolf zou eten. Er is niemand die serieus kan aangeven hoeveel groente een wolf eet. Wwe weten alleen maar dat hij wat eet. David Mech wordt vaak onjuist geciteerd door mensen die conclusies trekken uit zijn observaties, die er helemaal niet uit getrokken kunnen worden.

3. Het metabolisme van wolven is meer dan drie keer zo hoog als dat van onze honden ze trekken 16 uren per dag, ook in de winter daarom verbranden ze veel energie.

4. De meeste energie halen ze uit eiwitten en daarom hebben ze veel eten nodig. Dit betekent, dat ze het goed kunnen doen op voeding met een veel lagere voedingswaarde dan onze honden.

De algemene conclusie is, dat we onze honden beter moeten voeden dan wat moeder natuur aan de wolven voert.

Mijn persoonlijke observaties door de jaren heen zijn een duidelijke bevestiging van de waarheid hiervan.