De details van het grote plaatje

Helaas zijn er agressieve groepen en forums waar met de nodige felheid wordt verkondigd, dat honden geclassificeerde carnivoren zijn en daarom alleen vlees eten.

Deze logica is volkomen onhoudbaar.

De classificatie carnivoor is door de mens gemaakt. Het is een model, een manier om observaties te omschrijven. Alle modellen zijn per definitie onnauwkeurige versimpelingen van een deel van de werkelijkheid.

De aanname dat alle diersoorten op de wereld netjes verdeeld zijn in twee categorieën - omnivoren en carnivoren - is een versimpeling, die nergens op slaat. Toch wordt het nog steeds geroepen.

Het is onmogelijk om te komen tot een logisch inzicht, tenzij we onszelf vormen en ontwikkelen.

Rauwe voeding is niet moeilijk, maar alleen als u zoveel details begrijpt dat het grote plaatje zichtbaar wordt. Kijk naar het hele bos in plaats van in te zoemen op een paar bomen.

Dit kan niet gedaan worden door berichten te lezen op een groep. Er zijn veel belangrijke zaken die te veel ruimte opeisen om ze op een goede manier uit te leggen.

Het boek De natuurlijke voeding van de wolf – een richtlijn voor de voeding van onze honden? is een goed voorbeeld. Ik heb geprobeerd om het kort te houden, zodat ik het een hoofdstuk van de herziene versie van Rauwe voeding voor honden zou kunnen zijn.

Toen bleek dat het meer dan 80 bladzijden zou worden, realiseerde ik me dat het een apart boek zou moeten worden. Ook kreeg ik na het proeflezen het verzoek om gedetailleerd in te gaan op veel zaken en zo groeide het boek met 30 procent.

We moeten het hele traject afleggen, er is geen kortere route mogelijk.

Er zijn veel zaken die we moeten weten en begrijpen voordat we vol vertrouwen de juiste beslissingen kunnen maken. Educatie is een reis, geen eindbestemming.

Mogens Eliasen

Vertaling: Ignit Bekken.

U kunt reageren op het forum.

Mogens Eliasen draagt een titel op Ph.D. niveau in de Chemie van de Århus University, Denmark, en heeft al langer dan 30 jaar ervaring met het werken met honden, hondentrainers en holistische dierenartsen als begeleider, het geven van lezingen en het ontwikkelen van opvoedingsprogramma's.

Hij publiceert een gratis nieuwsbrief "The Peeing Post". De Pispaal is de Nederlandse vertaling - met veel tips en adviezen over allerhande hondenproblemen en met name over training, gedragsproblemen, voeding en gezondheidszorg.

Mail naar Mogens Eliasen voor meer informatie en bezoek zijn website.