Vet in de voeding van de hond
Waarom vet in de voeding niet slecht is als je een hond bent.
De meeste mensen hebben met de paplepel binnen gekregen dat vet slecht is – punt. Wie goed voor zijn honden willen zorgen, kan gemakkelijk tot de conclusie te komen dat dit ook voor honden geldt.
Is niet zo.
De hond is een compleet andere diersoort en zijn voedingsbehoefte is totaal anders dan die van de mens. Wat goed is voor u, kan wel eens erg slecht zijn voor uw hond – en omgekeerd!
Rauw vet versus bewerkt (gekookt) vet
Het vet in de levensmiddelen in de schappen van winkels en supermarkten is zelden rauw. Zou dat wel zo zijn, dan hadden we nu niet zoveel problemen!
We hoeven niet te discussiëren over problemen die veroorzaakt worden door bewerkte vetten. Er zijn goede voorbeelden van Eskimo’s in Noord Canada en Groenland (Denemarken), die veel rauw vet eten van robben en walvissen – en uitstekend gezond zijn! Let wel: rauw.
Stop eens wat bacon in een bakpan en laat het vet smelten. Als u dat gedaan heeft, laat u het vet afkoelen.
Kijk eens wat in de pan zit. U hoeft echt geen chemicus te zijn om tot de conclusie te komen dat het gebakken vet niet langer de chemische samenstelling heeft van rauw vet!
De chemische samenstelling is onherstelbaar veranderd. Daardooor is het iets heel anders geworden, ook wat betreft de voedingswaarde!
Het wordt nog steeds geclassificeerd als vet in de betekenis van glycerine esters en vetzuren – de chemische benaming.
De chemische structuur van verhitte stoffen verschilt van de natuurlijke voedselbronnen in de natuur. Daar zijn geen verhitte voedselbronnen en het lichaamsmetabolisme kan de structuur niet terugbrengen naar wat het eerst was.
Het vetmetabolisme van honden
U moet ook weten dat het metabolisme van de hond veel efficiënter omgaat met vetten dan het onze!
Een voorbeeld: honden die afvallen, kennen onze problemen niet. Het menselijke lichaam zet overtollige energie heel snel om in vet - en doet er niet snel afstand, ook niet bij een tekort aan energie.
We verbranden onze spiereiwitten – en de vetdeposito’s blijven intact. Daarom voelen mensen zich moe wanneer ze op dieet gaan. Het is ook de reden waarom diëten over het algemeen niet werken – als u weer normaal begint te eten, zit het gewicht (plus nog wat meer) er onmiddellijk weer aan.
Bij honden is dit niet zo. Ze voelen zich niet moe als ze een maaltijd of twee, drie overslaan. Was dit wel het geval, dan zouden ze niet kunnen overleven als jagers.
Het kan wel zijn dat ze niet veel waardering kunnen opbrengen voor uw pogingen om ze te laten vasten – maar dat komt alleen maar omdat u gewoontes heeft gecreëerd die deze verwachting rechtvaardigen.
Ik heb meegemaakt dat mijn reuen vrijwillig vastten tot 12 dagen - als mijn teef loops was. Ze werden er niet minder energiek van – ze vielen wel wat af, maar dat zat er zo weer op. Binnen drie weken nadat de loopsheid over was.
Ook heb ik meegemaakt dat mijn S&R teams veel efficiënter werkten als de honden hun werk deden op een lege maag! Zelfs dagen achter elkaar. Dat zou geen mens volhouden.
Vet om te werken – geen koolhydraten
U heeft vast wel eens gelezen dat het voeren van vet leidt tot problemen met de lever en de nieren. Deze onderzoeken zijn gedaan voor mensen of zijn gebaseerd op het gebruik van gekookt vet (of beide).
De resultaten kunnen niet doorgetrokken worden naar onze honden.
Ik denk dat er andere boosdoeners zijn voor die problemen met de lever en de nieren: entingen, vlooienmiddelen, hartworm tabletten, ontwormen, shampoos – er is een lange lijst met gevaarlijke chemicaliën voor mensen die niets weten van chemie.
Mensen met honden die hard moeten werken (sledehonden, S&R honden enz.) hebben de ervaring dat de honden veel beter presteren met extra vet in de voeding.
Geen extra eiwitten en zeker geen extra koolhydraten. Vet.
Helemaal tegenovergesteld van wat goed zou zijn voor mensen. Te veel eiwitten kunnen allergieën veroorzaken.
Graanproducten (onze hoofdbron van koolhydraten en energie) kunnen problemen veroorzaken met de vertering van andere bestanddelen in de voeding en zijn geen onderdeel van natuurlijke voeding.
Dan blijft alleen vet over als verantwoorde keuze om extra energie te leveren.
Rauw, natuurlijk…
Mogens Eliasen
Mogens Eliasen draagt de titel mag. scient. (vergelijkbaar met Ph.D. in de VS) in de chemie van de Ĺrhus Universiteit in Denemarken en heeft opleiding gevolgd voor officier in het leger en business management. Hij werkt vanaf 1970 met honden, hondenbezitters, trainers en holistische dierenartsen als begeleider, leraar en ontwikkelaar van trainingen.
Hij geeft een nieuwsbrief uit, The Peeing Post met tips en adviezen over alles wat met honden te maken heeft, vooral problemen, trainen, gedragsproblemen, voeding, gezondheidszorg. De Nederlandse vertalingen zijn te vinden bij de PisPaal.
Bezoek de website voor meer informatie over Mogens Eliasen en links naar andere artikelen.