Problemen met ontgiften bij de omschakeling

Wel eens biologisch onjuiste voeding (zoals brokken) aan je hond gegeven en besloten om over te stappen op iets beters (zoals rauwe, natuurlijke voeding)?

Je verwacht dat de nieuwe en betere voeding zorgt voor een betere gezondheid, toch?

Toch schrikken de meeste mensen als ze de eerste dagen na de omschakeling een tijdelijke en opmerkelijke verslechtering meemaken!

Dit staat bekend als ontgiften – en kan zorgen voor ernstige problemen met de gezondheid. Het ergste is, dat sommige mensen denken dat de nieuwe voeding niet goed is.

Het feit dat een roker die "cold turkey" stopt ziek wordt, betekent niet dat roken gezond is. Zo is het ook met voeding.

De opslag van slechte stoffen

Bij het eten van verkeerde voeding worden veel slechte stoffen in het lichaam opgeslagen in organen en andere depots. Wanneer het lichaam dan ineens de goede stoffen krijgt aangeleverd, wil het alle slechte stoffen weg werken.

Dit zorgt voor een plotselinge toename van de concentratie slechte stoffen in het bloed en de organen die moeten zorgen voor de verwijdering van dit afval, vooral in de nieren en de lever.

De concentratie slechte stoffen kan gemakkelijk de limiet van de stress die het lichaam aankan, overschrijden.

Het gebeurt vooral wanneer je voeding geeft, die niet gemaakt is van rauwe, natuurlijke bestanddelen. Rauw vlees verliest bij verhitting minstens 30 fundamentele voedingsstoffen, die een hond net zo hard nodig heeft als wij vitamines nodig hebben.

Bij gebrek aan deze belangrijke voedingstoffen, probeert het lichaam om er het beste van te maken met alles wat wel beschikbaar is. Dan komen er problemen bij de overschakeling op gezonde, natuurlijke voeding.

Een voorbeeld: je bouwt een huis met bouwmaterialen van een slechte kwaliteit. Dan kun je ineens alle materiaal krijgen die je altijd al wilde.

Je begint meteen om het oude materiaal te vervangen door het nieuwe dat veel beter voldoet!

Terwijl je daarmee bezig bent, creëer je een berg afval waar je van af moet – en misschien zijn er tijdelijk wat problemen om een geschikte opslagruimte te vinden tot je alles weg kan brengen naar de vuilvernietiging!

De neutralisatie van binnengekomen gifstoffen

Een voorbeeld met een ander karakter is nicotine. We kennen allemaal de slechte uitwerkingen van nicotine op het lichaam.

Om de gifstoffen aan te kunnen, maakt het lichaam grote antilichamen van eiwitmoleculen aan, die zich binden met de nicotine om deze te neutraliseren.

Bij een voortdurende aanvoer van nicotine, probeert het lichaam om de inname "bij te houden" door zichzelf in te stellen op een voortdurende productie van antilichamen. En om het nog erger te maken: het duurt lang (een aantal maanden) om dit proces goed op gang te krijgen – en het duurt een aantal maanden om het te stoppen.

Welnu, als deze antilichamen onschadelijk waren, zouden we geen problemen hebben, maar dat zijn ze niet.

In werkelijkheid zijn ze net zo schadelijk voor het lichaam als de nicotine. Bij de stopzetting van de nicotine-aanvoer, zit het lichaam nog steeds met de overproductie van antilichamen die niet zo snel gestopt kan worden.

Het gevolg is dat je lichaam op een onprettige manier vergiftigd wordt met zijn eigen antilichamen! Iedereen die rookt en geprobeerd heeft om te stoppen kent dit gevoel wel.

Alle droogvoer en blikvoer wordt geconserveerd met gifstoffen die op het etiket vermeld worden als conserveringsmiddelen en deze zijn net zo schadelijk voor het lichaam als nicotine, vaak nog schadelijker.

Het voorkomen van problemen

Als je niet voorbereid bent op het ontgiftingsproces, kun je meemaken dat je hond ziek wordt van de natuurlijke voeding!

In werkelijkheid is het de prijs die je betaalt voor het voer dat je in het verleden gaf.

Gelukkig kan het gemakkelijk voorkomen worden door de nieuwe voeding met zijn goede voedingsstoffen langzaam te introduceren en er wat tijd voor uit te trekken.

Op deze manier kan het lichaam alle opgeslagen gifstoffen verwijderen en zijn productie van antilichamen geleidelijk aanpassen zonder de inwendige organen te stressen.

Je kunt een omschakelingsperiode inlassen: twee weken voor elk jaar dat de hond brokjes gegeten heeft, maar nooit langer dan drie maanden.

Het rekenwerk voor een geleidelijke omschakeling hoeft niet zo precies te kloppen.

Het is voldoende om de omschakelingsperiode te verdelen in vier fases met verschillende verhoudingen van de oude en nieuwe voeding, zodat de hond geen trauma oploopt bij het overzetten op natuurlijke voeding.

Mogens Eliasen

lijn

Hoe lang duurt ontgiften en hoe kan het verlicht worden.