De behandeling van panosteitis 0f groeipijn

Dr. Ian Billinghurst – Grow Your Pups With Bones

De diagnose wordt meestal gesteld wanneer de opgroeiende pup vijf tot tien maanden oud is. Er worden röntgenopnames gemaakt om aandoeningen die op Panosteitis lijken, zoals HOD en Osteomyelitis (een ontsteking van het beendermerg), uit te sluiten.

Tijdens de acute fase is totale rust nodig. Honden met veel pijn hebben meestal geen behoefte om veel te bewegen, maar ook op pijnloze momenten is het belangrijk om de hond rustig te houden.
Ik adviseer u om een maand rust te houden en daarna geleidelijk aan de hoeveelheid beweging weer op te bouwen.

Bij erge pijn worden pijnstillers voorgeschreven, maar ik vraag me af of dit wel zinvol is.

Als de pijn gemaskeerd wordt, voelt de pup niet dat hij pijn krijgt wanneer hij te veel beweegt. Hierdoor kan de schade groer worden.

De voeding bij Panosteitis

Dr. Ian Billinghurst – Grow Your Pups With Bones

Panosteitis gaat veel sneller over wanneer de hond geen commercieel voer eet maar rauwe voeding met weinig eiwitten, weinig kalk en weinig energie.

Het is moeilijk om exact aan te geven hoe lang u de voeding moet blijven aanpassen.

Soms is twee weken al voldoende, soms moet het gedurende een paar maanden gegeven worden.

Wanneer de pup geen pijn meer heeft – wanneer hij niet langer kreupelt – wacht u een week en dan begint u geleidelijk terug te gaan naar de normale voeding.

Met de kennis van uw dierenarts en uw observaties moet het lukken om vast te stellen wanneer de botten en gewrichten sterk en gezond genoeg zijn om langzaam weer terug te gaan naar de normale voeding (en beweging).

Wanneer uw hond een paar maanden heeft moeten rusten, duurt het ook een paar maanden voordat hij weer volop mag bewegen.

Verhoog het groente aandeel in de groentenmix tot 75-90 procent. Het percentage hangt af van de ernst van de aandoening.

Verhoog het groentemix aandeel van de totale voeding tot 75-90 procent. Het percentage hangt af van de ernst van de aandoening.

Voeg geen tafelresten toe.

Als de pup echt honger heeft, geeft u meer groente.