Het eliminatie dieet

Het eliminatie dieet kan gebruikt worden voor honden met allergische problemen, die na de overschakeling op rauwe voeding nog steeds problemen hebben.




Meestal problemen met de huid of de darmen - of een combinatie van beide. Jeuk of diarree is vaak een aanwijzing dat de patiënt allergisch is voor een van de eiwitten in de voeding.

De hond zou allergisch kunnen zijn voor eieren of kip of varken of rund of kalkoen of schaap of noem maar op. Dan moet u uitzoeken welke eiwitten de oorzaak zijn van de allergie.

Meestal zijn het eiwitten die hij gedurende lange tijd heeft gegeten. Allergie voor rund komt vaak voor. Het zit in veel brokken en wordt ook gebruikt voor de productie van entstoffen.

U moet een nieuwe eiwitbron zoeken. Een vleessoort die de patiënt nog nooit gegeten heeft of die nog niet zo lang gebruikt wordt voor hondenvoeding.

Alleen deze vleessoort wordt gevoerd als eiwitbron, samen met de groente en eventueel de gebruikelijke supplementen.

Meestal wordt de voeding helemaal terug gebracht naar de basis van botten met vlees - en worden alle supplementen inclusief orgaanvlees weg gelaten.

Het is altijd verstandig om geen biergist te voeren - het is een bekende allergiebron.

Deze voeding wordt gegeven over een periode van drie weken en beter nog een maand.

Is er na drie weken niets veranderd?

Dan schakelt u over op een andere, nieuwe eiwitbron tot er een gevonden wordt, die geen problemen veroorzaakt.




Heeft u een geschikte eiwitbron gevonden?

Dan wordt die een maand gevoerd. Daarna worden een voor een de andere bestanddelen van de voeding weer toegevoegd.

Wacht steeds vijf tot zeven dagen voor u weer een bestanddeel toevoegt. Op die manier kunt u zelf goed in de gaten houden of er een alergische reactie volgt of niet.

© Ian Billinghurst, 2001