Voeding met een gematigd eiwitgehalte

Het is niet nodig om eiwitarm te voeren, tenzij de hond uremie heeft. Bij glomerulonephritis kan het nodig zijn om een gematigd eiwitgehalte aan te houden om het eiwitverlies in de urine te verminderen.
In het Journal of Nutrition wordt geadviseerd om 2 tot 2.2 gram per kilo lichaamsgewicht aan hoogwaardige eiwitten te voeren bij een milde tot gemiddelde CRF: creatinine 1.6-4.5mg/dL, gelijk aan 141-398 umol/L.

Dit is meer dan aanbevolen wordt voor gezonde honden.

Zolang het fosforgehalte binnen de gewenste limiet blijft, de hond geen uremie heeft en er niet te veel eiwitten in de urine zitten, hoeft u zich geen zorgen te maken over het eiwitgehalte van de voeding.

U moet juist opletten dat u niet te weinig eiwitten voert.

Het is belangrijk om hoogwaardige eiwitten te voeren.

De eiwitsamenstelling van eieren is de beste, maar er zit veel fosfor in de dooier. Daarom voert u 1 eidooier met het gekookte eiwit van 2-3 eieren.

Rauw of lichtjes gekookt vlees is ook een hoogwaardige eiwitbron, evenals vuile pens.

Koolhydraten

Honden hebben geen koolhydraten nodig in hun voeding. Toch zal de voeding voor ongeveer 50 procent uit koolhydraten moeten bestaan. Het doel is meer calorieŽn en minder fosfor.

Pasta en groentes als zoete patatten en pompoen zijn goede keuzes. De groente wordt gekookt of rauw gepureerd met een juicer, keukenmachine of blender.

Selderij, peterselie en paardenbloemblad zijn vochtafdrijvend en daarom minder geschikt voor een dier met een nieraandoening.

Dieren met artritis kunnen beter geen nachtschade groenten eten.

Kool is goed tegen zweertjes.

Fruit kan ook gegeven worden en hoeft niet gepureerd te worden: appel, acovado, banaan, komkommer, mango, peer, perzik, ananas, meloen. Gekleurd fruid zoals papaja en mango zijn vooral goed voor dieren met artrtitis. Te veel fruit kan leiden tot diarree.

Over het algemeen zit er minder fosfor in witte rijst. Tapioca is ook een goed alternatief.

Pasta met roomboter levert smakelijke calorieŽn met weinig fosfor.

Rauwe honing is goed voor alle honden, ook voor honden met een nieraandoening. Er zit praktisch geen fosfor in.

Vuile pens is prima voeding, omdat er weinig fosfor in zit. Veel honden vinden het lekker. De gebleekte pens, die verkocht wordt voor menselijke consumptie, is niet geschikt.
Voert u barf op basis van rauwe vleesbotten, dan zou u daar wel mee door kunnen gaan, maar u moet wel minder botten voeren.

Worden de BUN en creatinine te hoog, dan kunnen ze niet meer gegeven worden. Het hoge gehalte aan fosfor en andere mineralen kan te zwaar zijn voor de nieren.

U kunt dan een halve theelepel gemalen eierschalen of 1000 mg puur kalk toevoegen per 500 gram vlees om de verhouding kalk en fosfor in orde te maken.

Honden met een nieraandoening moeten altijd kunnen beschikken over water. Gedistilleerd water is het beste. In bronwater kunnen veel mineralen zitten.

Drinkt uw hond heel veel water, dan kan uitdroging voorkomen worden met een onderhuids infuus.