Ultieme voeding - vervolg van de omschakeling

Van hieruit is het eenvoudig. Om de andere week geef je 1 maaltijd per week minder.

Bij 6 maaltijden per week, voer je per maaltijd 3,75 kilo gedeeld door 6 oftewel 625 gram. Een week heeft 7 x 24 uren = 168 uren - gemiddeld geef je een maaltijd per 168 uren/6 = 28 uur.

Na twee weken, laat je weer een maaltijd weg. Nu geef je 3,75 kilo/5 = 750 gram voedsel per maaltijd – en je voert gemiddeld elke 186 uren/5 = 34 uur.

Twee weken hierna geef je nog maar 4 maaltijden per week. Reken maar uit hoeveel en wanneer.

De laatste stap is om de grootte van de maaltijd aan te passen aan wat je hond in een keer wil eten!

Veel honden zijn al op dit punt aangekomen bij 4 maaltijden per week, maar bij sommige kun je doorgaan met het proces tot 3 maaltijden per week.

Je voert dan 3,75 kilo/3 = 1250 gram – en gemiddeld een maaltijd per elke 168 uren/3 = 56 uur. Dit is ongeveer 5 keer zo veel als de kleine hapjes die hij kreeg voordat je ermee begon!

Wanneer je hond aankomt of afvalt, pas je de hoeveelheden aan zijn gewicht aan. Het belangrijkste is dat je op weekbasis dezelfde hoeveelheid eten geeft.

Het hoeft allemaal niet volgens Pietje Precies, niet wat betreft de hoeveelheid en ook niet wat betreft de voertijd.

Moeder Natuur heeft nog nooit een prooidier gewogen voordat het opgediend werd nadat de wolf met succes had gejaagd.

Je moet tenminste 20 procent afwijkingen inbouwen in je berekeningen! Als je volgens je schema de volgende maaltijd over 28 uur zou moeten geven, kun je er tussen de 22 en 34 uur van maken!

Volkomen onvoorspelbaar voor de hond! Je kunt er een hele nacht over slapen en toch nog op tijd zijn met het eten!

En zelfs wanneer je schema zegt dat het 28 uur moet zijn en jij maakt er op een goede dag 20 uur van of 36 uur – zal Moeder Natuur je daar niet op aanspreken.

Hetzelfde geldt voor de hoeveelheden. Plus of min 20 procent - je weegt met je handen en je ogen! Alles wat nauwkeuriger is, is NIET is niet in het voordeel van het doel wat betreft de individuele maaltijden.

Dit betekent, dat 900 gram hetzelfde is 1050 gram! En ook hetzelfde als 750 gram. Maar er zit wel verschil tussen 900 gram en 1150 gram…

Je mag wel wat nauwkeuriger zijn met wat je in totaal per week voert, als je dat zou willen – maar dat wijst zich vanzelf na de omschakelingsperiode.

Zoals ik al eerder aangegeven heb, zal een hond minder eten wanneer hij eenmaal gewend is aan dit nieuwe voerschema – en dat is prima.

En is het je ook opgevallen, dat je hem met dit concept helemaal niet meer hoeft te laten vasten? Er zijn geen vastendagen – alleen meer tijd tussen de maaltijden.

Slotopmerkingen

Heb je dit voerschema eenmaal in je vingers, dan zie je de voordelen – en kun je genieten van je vrijheid, omdat je geen zorgen meer hoeft te hebben over de details van het voer!

De meeste honden (volgens mijn ervaringen ongeveer 95%) passen hun voedselinname automatisch aan en eindigen op hun ideale gewicht.

Er zijn niet veel honden die wat hulp nodig hebben van hun baas. Deze hulp is gemakkelijk en eenvoudig.

Als de hond aankomt, geef je een paar maaltijden minder. Dat hoeft niet elke week – en je vermindert het aantal maaltijden – niet de grootte van de maaltijd!

Als hij afvalt, geef je af en toe een extra maaltijd.

Als je graag wilt, dat je hond gelukkig en tevreden is, zal je blij zijn met dit schema.

Mogens Eliasen

Mogens Eliasen draagt de titel mag. scient. (vergelijkbaar met Ph.D. in de VS) in de chemie van de Εrhus Universiteit in Denemarken en heeft opleiding gevolgd voor officier in het leger en business management. Hij werkt vanaf 1970 met honden, hondenbezitters, trainers en holistische dierenartsen als begeleider, leraar en ontwikkelaar van trainingen.

Hij geeft een nieuwsbrief uit, The Peeing Post met tips en adviezen over alles wat met honden te maken heeft, vooral problemen, trainen, gedragsproblemen, voeding, gezondheidszorg. De Nederlandse vertalingen zijn te vinden bij de PisPaal.

Bezoek de website voor meer informatie over Mogens Eliasen en links naar andere artikelen.