De werkelijke besmettingsbronnen van salmonella

U moet weten dat de kans op besmetting met salmonella veel groter is door het eten van besmet voedsel dan door contact met een besmette hond.

Vooral kippenvlees, dat gekookt wordt in een micro wave is riskant. Het wordt niet gelijkmatig verhit waardoor de ziektekiemen kunnen overleven.

Zelfs het eenvoudige en onschuldige uitlikken van de deegkom (als er rauwe eieren in het deeg verwerkt zijn) is veel riskanter dan rauwe voeding geven aan de hond.

Er zijn gedocumenteerde gevallen van mensen die een salmonella-infectie opliepen door het eten van rauwe groente.

De kans dat besmette en onbesmette levensmiddelen in contact komen met elkaar in de keuken of door het keukengerei, is enorm groot en wordt nog groter als de werkplek rommelig is en vol staat met spullen.

De bek (en etensbakken) van brokken etende honden met hun tandplak en ontstekingen in de bek zijn wel een potente bacteriŽle besmettingsbron en een voortdurend gevaar voor hun menselijke huisgenoten.

Daar staat tegenover, dat een rauw gevoede hond met zijn gezonde gebit en zijn gezonde bek nauwelijks enig risico oplevert.

We weten allemaal dat honden de gewoonte hebben om hun neus, bek en tong in besmettingshaarden zoals toiletpotten, vuilnisbakken, hun eigen poep en die van andere honden, anale openingen en urinewegen te stoppen.

Deze gewoonte heeft veel meer potentie om een besmetting door te geven aan de menselijke verzorgers van het dier dan het eten van op de juiste manier bereid rauw voer.

Met andere woorden, salmonella organismen die wel of niet aangetroffen worden in rauwe hondenvoeding zijn geen reden tot bezorgdheid voor de gezondheid van mensen.

Spoelwormen zijn wel een ernstige ziekteverwekker. Ze kunnen aanwezig zijn in de zandbak van kinderen waar hondenpoep in ligt.

Salmonella verdwijnt snel uit het milieu maar volwassen eitjes van spoelwormen worden besmettelijk en blijven dat gedurende enige tijd.

Ik moet er wel bij vermelden, dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat besmette hondenpoep de menselijke omgeving binnendringt en mensen ziek maakt omdat ze in contact kwamen met de ziektekiemen in de poep.

Biedt de maag van hond (of mens) bescherming tegen salmonella?

Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk is er weinig verschil tussen de zuurgraad van hondenmaag en mensenmaag, hoewel de populaire opvattingen anders suggereren.

Bovendien zijn er onderzoeken waaruit blijkt, dat salmonella resistent kan zijn tegen een zure omgeving. Ook wordt salmonella door het voedsel beschermd tegen het maagzuur.

Ik denk dat de darmflora van de dikke darm meer betrokken is bij de bescherming van een gezonde hond, die iets binnenkrijgt dat besmet is met potentiŽle ziekteverwekkers.

Nogmaals, we kunnen verwachten dat een hond die rauwe voeding eet, beschikt over een betere biologisch adequate darmflora om met zulke problemen af te rekenen en een betere immuniteit in de darmen - dan een hond die brokken eet.

Mensen, die de eeuwenlange genetische achtergrond van aaseter missen, lopen duidelijk meer risico bij het eten van rauwe of ondeugdelijk gekookte voeding, inclusief groente, of bij het hebben van honden.

Uit wat we momenteel in huis hebben aan kennis en ervaring, blijkt echter, dat de kans op salmonellabesmetting van honden naar mensen minimaal is in vergelijking met het eten van rauwe of ondeugdelijk gekookte voeding.

In feite is het risico zo klein, dat het hebben van honden momenteel niet gezien wordt als een risico factor wat betreft salmonella, ondanks de pogingen van de lobbyisten van financiŽle belangengroepen om dit te veranderen.

De poging om rauwe voeding in diskrediet te brengen op basis van verkeerd uitgevoerde testen en een compleet gebrek aan theoretische en experimentele kennis, is gewoon armetierige wetenschap.

Het vertelt meer over de fanatieke vooringenomenheid van de onderzoekers dan over hun zoektocht naar de waarheid.

Gezien de enorme gezondheidsverbeteringen bij honden die overgezet zijn op rauwe voeding, ruikt het kortweg afwijzen van rauwe voeding naar opportunisme van de financiŽle belangengroepen door het oproepen van hysterie middels armzalige, wetenschappelijke activiteiten.

Wie oprecht op zoek is naar de waarheid, laat de testen uitvoeren en herhalen door objectieve observeerders. Dat kost veel geld - ze zullen wel nooit gedaan worden.

Wie het geld om ze uit te voeren, heeft waarschijnlijk helemaal geen belang bij het resultaat van deze testen.

Ian Billinghurst

Vertaling: Ignit Bekken voor barf-natuurlijk.