Kruiden voor huisdieren – principes en praktijk
Met toestemming vertaald en geplaatst uit All you ever wanted to know about Herbs for Pets van Mary L. Wulff-Tilford and Gregory L. Tilford. ISBN 1-889540-46-3. Uitgeverij: BowTie Press.
Het kan moeilijk zijn om oude gewoontes af te leren – vooral als we er mee opgegroeid zijn.
Tegenwoordig is de aanpak van gezondheid en welzijn vooral gericht op het bestrijden van symptomen. De reguliere arts houdt zich bezig met het identificeren en onderdrukken van symptomen, zodat er zo snel mogelijk verlichting van de klachten komt.
Toen we nog jong waren, hebben de meeste van ons met de paplepel ingegoten gekregen dat we koorts kunnen bestrijden met pijnstillers zoals aspirine, paraacetamol of ibuprofen, roos met shampoo en constipatie met laxeermiddelen.
Maar hoe zit het met de oorzaken van deze ongemakken? Kijken we naar oorzaken, als we last hebben van koorts? En waarom hebben mensen last van roos? Waarom zijn onze dieren chronisch geconstipeerd?
Bij de genezing met kruiden wordt het lichaam beschouwd als een totaal en gebalanceerd biologisch geheel, bestaande uit organen, chemicaliën, micro-organismen en levensenergie.
De kruidenkundige weet dat alle lichaamsfuncties afhankelijk zijn van elkaar en dat lichamelijke of emotionele ongemakken niet het hele plaatje zijn van een gezondheidscrisis.
Ze zijn een manier waarop het lichaam blijk geeft van een onderliggende onbalans of crisis – een toestand van 'dis'-ease of 'on'-gemak.
De holistische geneeskunde is niet gericht op het doden of onderdrukken van een ziekte zoals de reguliere geneeskunde, maar op het herstellen en behouden van homeostase: een lichaamsconditie met een harmonieuze balans tussen geest, lichaam, gesteldheid en omgeving.
Voor de meesten van ons betekent dit, dat we oude vooroordelen aan de kant moeten schuiven, ons voorstellingsvermogen moeten oppoetsen en ons bezig moeten houden met open en eerlijke observaties.
We hebben geen universitaire titel op het gebied van de biowetenschappen nodig om de principes van kruiden te kunnen begrijpen. Wel moeten we leren kijken naar gezondheid en genezing vanuit een ander perspectief – waardoor we niet alleen de ongemakken van ziekte zien maar ook het algehele welzijn.
Vanuit dit standpunt bekeken is roken bijvoorbeeld geen oorzaak van longkanker maar een bijwerking van hetgeen ons aanzet om te roken. Een sigaret is slechts een mechanisme dat leidt tot cellulaire destructie en de tumoren die er door gevoed worden, zijn het eindproduct van iets verraderlijks in de psyche van de roker.
Dat 'iets' zorgt ervoor dat we onze gezondheid laten voor wat het is ten gunste van een verslaving waarvan we allemaal weten dat het slecht is voor ons - en dit is het punt waar een genezingsproces opgestart zou moeten worden.
Dit stukje holistische filosofie is qua basis veel breder dan de Westerse geneeskunde waar alles draait om interventie en onderdrukking van symptomen. De Westerse gemeenschap is verwend door het concept dat problemen snel moeten verdwijnen zodat het leven weer zijn gangetje kan gaan.
In plaats van te zoeken naar de lange weg die echte genezing brengt, is het vinden van een snelle oplossing voor de ongemakken van een crisis het doel. Kruiden worden vaak ingezet op een manier die hiermee overeenstemt.
De grootste kracht van kruiden ligt echter niet in het gebruik als alternatief geneesmiddel.
Deze kracht ligt in de principes en filosofieën die ons de mogelijkheid geven om ze te gebruiken ter ondersteuning van het natuurlijke genezingsproces van een levend wezen.
De holistische kruidengeneeskundige kijkt verder dan de symptomen van ziekte om de onderliggende oorzaken te kunnen zien en te corrigeren.
Een kruidengeneeskundige streeft naar de harmonieuze balans die nodig is tussen alle lichamelijke en niet-lichamelijke aspecten van geest, lichaam, gesteldheid en omgeving.
In het middelpunt van deze nauw verweven en samenwerkende krachten staat een voortdurende behoefte aan complete voeding omdat elk lichaam brandstof en werktuigen nodig heeft om zichzelf te kunnen opbouwen en onderhouden.
Als er iets ontbreekt aan de voeding, mist het lichaam de benodigde werktuigen en bouwstenen om zichzelf te kunnen herstellen en om een onbalans te corrigeren.
Als aanvulling op goede voeding heeft het lichaam soms een specifieke stimulatie of ondersteuning nodig om gezond te kunnen blijven. Hier komen de kruiden in beeld.
Een kruidenkundige gebruikt de chemische en energetische eigenschappen van planten om een brug te bouwen tussen wat het lichaam ontvangt door middel van goede voeding en wat het van tijd tot tijd nodig heeft als aanvullende ondersteuning.
In deze context worden kruiden ingezet om lichaamsfuncties te stimuleren, te regelen of aan te passen - om in gezonde harmonie te blijven met de rest van het lichaam.
Voor veel mensen is het moeilijk om een levend wezen toe te staan om zichzelf te genezen. Hiervoor is vertrouwen nodig in iets dat onze grootste wetenschappers nog steeds niet kunnen doorgronden: de opmerkelijke, bijna wonderbaarlijke mogelijkheid van elk levend wezen om zichzelf te genezen.
Elk levend wezen, mens of dier, heeft een manier om zichzelf te genezen en gezond te blijven en deze werkt veel efficiënter dan alles wat voortgekomen is uit het menselijke intellect.
Om kruiden de kans te geven om optimaal te kunnen werken is respect en eerbied nodig voor de genezende krachten, waarmee we allemaal geboren zijn.