Wild Health – hoe wilde dieren zichzelf gezond houden

Dr. Cindy Engel: Wild health – how animals keep themselves well and what we can learn from them. ISBN 0 297 64684 2

Wilde dieren beschikken over opmerkelijke talenten om aandoeningen, parasitaire infecties en verwondingen te genezen zonder menselijke bemoeienis.




Apen, beren en vogels beschermen zichzelf tegen insectenbeten en schimmelinfecties door medicinale planten en insecten op hun huid te wrijven.

Chimpansees weten wat voor kruiden ze nodig hebben om af te rekenen met parasieten en olifanten leggen grote afstanden af om mineraalrijke klei te vinden om de gifstoffen die ze hebben binnengekregen met de voeding, uit te drijven.

Ook boerderijdieren en huisdieren geven blijk van een evolutionaire "innerlijke wijsheid" wanneer het gaat om zaken die ze nodig hebben om hun gezondheid te behouden.

Steeds mee wetenschappers worden zich bewust van de medicinale wijsheid die aanwezig is in het dierenrijk. Dit was de aanleiding voor het ontstaan van een nieuwe wetenschap, "zoöfarmacognosie" genaamd.

De eerste verzameling artikelen over zoöfarmacognosie werd in 2002 uitgegeven toen het boek van Dr. Cindy Engel, een Engelse diergedragkundige en kruidenkundige, met de titel Wild health – How animals keep themselves well and what we can learn from them, uitkwam.

Dr. Engel heeft observaties, anekdotisch en experimenteel bewijsmateriaal over het fenomeen zelfmedicatie bij dieren en vogels samengevoegd met veel aandacht voor de manier waarop ze "nutraceuticals" zoeken en vinden.

Nutraceuticals is een samenvoeging van de woorden "nutritionals" (voedingstoffen) en "pharmaceuticals" (geneesmiddelen): functionele voeding met natuurlijke stoffen, die bijdragen aan het behoud van de gezondheid.

Ze bespreekt de nieuwste feiten en kennis over hoe dieren reageren op verwondingen, botbreuken, ouder worden en sterven, en de natuurlijke strategieën die wilde dieren gebruiken om met stress om te gaan.

Ondanks het feit dat de natuur zo "rauw" is als rauw kan zijn, komen er bij wilde dieren praktisch geen mentale aandoeningen zoals traumatische stress voor.

Het boek van Dr. Engels is fascinerend leesmateriaal en haar onderzoeken zijn uitgebreid.

Zolang de mens bestaat, heeft hij gekeken naar dieren en hoe ze zichzelf genezen met planten en andere middelen uit de natuur. Er zijn veel planten en kruiden, die naar dieren genoemd zijn.

De wetenschap heeft dit altijd afgedaan als romantisch antropomorfisme, waarbij menselijke eigenschappen onterecht toegekend werden aan dieren.

Soms is dit zo, maar het boek laat zien dat er tegenwoordig wetenschappers zijn, die geobserveerd en vastgelegd hebben, dat dieren acties ondernemen waardoor ze genezen, waardoor het niet langer verantwoord is om alles op dit gebied af te wijzen als nonsens.

Wanneer wilde dieren in staat zijn om natuurlijke medicijnen te zoeken, wanneer ze die nodig hebben, dan kunnen de consequenties ver reiken.

Niet alleen voor de farmaceutische industrie die op zoek is naar nieuwe geneesmiddelen, maar ook voor

mensen die actief zijn op het gebied van bescherming van het wildlife.

mensen die op zoek zijn naar natuurlijke middelen om hun dieren gezond te houden.

boeren, die hun vee gezond willen houden.

mensen die zichzelf gezond willen houden met middelen uit de natuur.

Het boek is vooral bedoeld voor een niet-wetenschappelijk lezerspubliek, maar bevat een gecategoriseerde lijst met wetenschappelijke literatuur over zoöfarmacognosie.

Een aanrader en eye-opener voor iedereen, die van dieren houdt en ze zo natuurlijk mogelijk wil voeden en verzorgen.

Home

Barf-natuurlijk home


Kruiden

Plantendelen oogsten

Drogen en bewaren

Brandnetel

Recepten met brandnetel

Paardebloem

Knoflook

Juliette de Baïracli Levy

Wild Health

Herbs for Pets


dieetvoeding