De genezingscrisis

Door Irene Henkes, complementair en natuurlijk geneeskundige voor dieren.

Bij een therapeutische behandeling op natuurlijke, holistische basis komt het vaker voor, dat in eerste instantie een beginverergering wordt waargenomen. Een hotspot vlamt tijdelijk op, bijvoorbeeld.




Volgens Hahnemann (grondlegger van de Homeopathie) is de genezing van een natuurlijke ziekte het gevolg van de reactie van de levenskracht op de actie van het toegediende middel. Het middel prikkelt de levenskracht en lokt daarmee een reactie uit. Hierdoor kan er tijdelijk een verslechtering optreden.

Deze reactie is verklaarbaar vanuit de Wet van Hering. Volgens deze wet mag een betrouwbare en duurzame genezing van een oorspronkelijke verstoring worden verwacht, als symptomen verdwijnen:

1. van binnen naar buiten

2. van boven naar beneden

3. van nu naar vroeger.

Bij een therapie met natuurlijke middelen gaat het lichaam zich ontdoen van allerlei onnodige stoffen, die het opgeslagen heeft. Hierbij kunt u denken aan zware metalen, gifstoffen, gistende voedingsresten in de darmen, etc. Het lichaam begint aan een grote schoonmaak om weer gezond te kunnen worden.

Deze stoffen moeten naar buiten. Bij voorkeur met de ontlasting, maar dat gebeurt niet altijd. Dan is uw dier in een "healing crisis", een genezingscrisis, beland. De symptomen die ontstaan lopen – als het goed is – volgens het bovenstaande patroon: van binnen naar buiten, van boven naar beneden, van nu naar vroeger.

Het kan gebeuren dat diverse oude kwaaltjes even de kop opsteken, maar dit is dan ook echt maar even! Ondertussen houdt het lichaam opruiming. Vaak voelt een dier zich tijdens een genezingscrisis niet echt slecht.

De healing crisis is te herkennen aan het feit, dat de klachten zich snel verplaatsen en kortdurend zijn. Er kan wat koorts bijkomen, evenals slechte eetlust. Dit is goed! Op dat moment laat u uw dier gewoon vasten - dring hem geen eten op.

Wel belangrijk is voldoende vers drinkwater, zodat het dier in deze periode voldoende kan drinken om de gifstoffen af te voeren.

Soms duurt het proces drie dagen, bij dieren met weinig levenskracht een week of langer.

Het is heel belangrijk om de symptomen tijdens de healing crisis niet te onderdrukken door bijvoorbeeld een cortico crème te gebruiken bij hotspots of antibiotica bij oorontstekingen.

Wanneer de healing crisis onderbroken wordt, stopt het lichaam met de grote schoonmaak. De symptomen verdwijnen, maar later komen er nieuwe klachten, die misschien nog erger zijn.

U kunt het proces ondersteunen met natuurlijke middelen. U overlegt met de therapeut wat in uw geval de beste keus is.

Let op: als het proces in omgekeerde richting verloopt, bijvoorbeeld van buiten (huid) naar binnen (hart), dan is dat alarmerend. Er moet onmiddellijk ingegrepen worden. Stop meteen met het middel dat u gebruikt en neem contact op met uw therapeut.

bcnd

De BCND is de Vereniging van Beoefenaars van Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren.

Het is de Nederlandse beroepsvereniging van erkende therapeuten, die werken met Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren.

Op de website kunt u een veterinair natuurgeneeskundige praktijk in uw omgeving zoeken.

De healing crisis

Dr. Marty Goldstein - The nature of animal healing

Bij een flinke ophoping van gifstoffen kan het lichaam zelf een confrontatie aangaan met ziekte. Dan is er geen medicijn, dat aanslaat. Het lijkt of het leven van het dier gevaar loopt – tot er een verbetering optreedt, zo snel en radicaal dat het lijkt of zich een wonder heeft voltrokken. Holistische dierenartsen kennen dit verschijnsel als de genezingscrisis.

Van alle reacties tijdens het natuurlijke genezingsproces is de genezingscrisis de meest opmerkelijke. Ik heb meegemaakt, dat dieren in een nacht tijd een vreselijk eczeem of hoge koorts kregen of verlamd raakten – om daarna met dezelfde vaart op een volledige genezing af te stevenen.

Voor iemand die niet bekend is met een genezingscrisis, lijkt het dier terug te zijn in de laatste fase van zijn ziekte. Het lijkt of hij terugvalt in zijn oude ziektepatroon. Dat is niet zo.

Over het algemeen wil een dier dat ziek is - en geen genezingscrisis doormaakt – niet eten. Hij vermagert terwijl hij langzaam achteruit gaat.

Een genezingscrisis volgt vaak na een periode van betere gezondheid. De symptomen zijn weg, de energie is verbeterd en de eigenaar vindt dat het allemaal veel beter gaat. Opeens lijkt alles weer terug te komen.

Zo duidelijk als het verloop is van een genezingscrisis, zo onduidelijk is het wanneer hij gaat beginnen. Dokter, patiënt, voeding, medicijnen - niets is in staat om het op te roepen. Voortdurend stellen nieuwsgierige eigenaren mij de vraag: "Wanneer gaat de crisis beginnen?" Ik weet het niet.

Het lichaam lokt zijn eigen crisis uit; doet dat pas als het er klaar voor is - niet eerder. Het lijkt te wachten tot het sterk genoeg is om de pijnen en uitscheidingen die erbij horen, aan te kunnen. Vandaar de kalmte voor de storm: een periode van veel betere gezondheid na een periode van zwakte. De voorbereiding om alles wat los komt met de kracht van zijn eigen constitutie te kunnen weerstaan.

Soms is een genezingscrisis moeilijk te herkennen, zelfs voor holistische dierenartsen. Vaak heb ik meegemaakt dat ze fantastische dingen deden voor het dier om vervolgens na negen maanden, wanneer het terugkwam met dezelfde klachten en kwalen, tot de conclusie te komen dat het allemaal niets uitgehaald heeft.

En dan komen de drugs weer tevoorschijn, of het spuitje om het dier dan maar te laten inslapen - terwijl het misschien juist bezig is om de gifstoffen die het diepst in zijn lichaam zich verscholen zaten, naar buiten te werken.

Wat ik tegen die dierenartsen zeg, zeg ik ook tegen de eigenaren: "Wees niet bang! Angst is een vernietigende kracht in de medische zorg. Vaak verhindert het een dier om echt te genezen." Maar ook: "Kijk naar het hele plaatje." Hoe was het dier in de periode voor de instorting? Een dier aan de vooravond van zijn genezingscrisis is energiek, zo levendig als een jonge pup.

Dit gevoel van aanwezige kracht is het meest opvallende verschil met een 'ziekte' crisis. Tijdens de genezingscrisis is de levenskracht sterk - bij een ziekte crisis is er een tekort aan energie.

Als de levenskracht op het punt staat om een confrontatie met deze uiteindelijke gebeurtenis aan te gaan, kan het toedienen van onderdrukkende medicijnen, zelfs een aspirine, schadelijke gevolgen hebben.

Begrijp me goed: niet elk ziek dier heeft het geluk om een genezingscrisis door te maken. Vaak genoeg is een achteruitgang van de gezondheid precies dat wat het lijkt te zijn - een achteruitgang - en is behandeling met reguliere middelen zeer op zijn plaats.

Maar bij een genezingscrisis - is de genezing veel vollediger. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt. Een voorwaarde is wel dat het lichaam de mogelijkheid moet krijgen om zichzelf te genezen.

Home

Barf-natuurlijk home


Ontgiften

Hoe lang duurt ontgiften

Jeuk

Slijmlaag en vieze ogen

Leem en tarwegras

Genezingscrisis