Over op natuurlijke rauwe voeding of barf

Soms zijn er problemen bij het omschakelen van brokken naar natuurlijke, rauwe voeding met een hoog vetpercentage. De alvleesklier is niet in staat is om al het rauwe vet te verwerken. Pas daarom op voor versvleesproducten, waar veel vet in verwerkt wordt.

Een zieke hond of een oudere hond die zijn hele leven brokken heeft gegeten, mag NOOIT in een keer op andere voeding overgezet worden. De alvleesklier is vaak niet in staat om voldoende enzymen te produceren en raakt van slag.

U kunt problemen voorkomen door langzaam en geleidelijk over te schakelen en bepaalde principes aan te houden. U laat de hond kennismaken met het nieuwe eten door een klein beetje vetarme, rauwe voeding toe te voegen aan zijn normale eten - of als tussendoortje te geven.

Dan wacht u een paar dagen om te kijken of alles goed verteerd wordt en de ontlasting normaal blijft. Als alles goed verloopt, kunt u wat meer van het nieuwe eten toevoegen aan het oude. U wacht weer een paar dagen, voor u iets meer toevoegt.

Zo kunt u zien of de hond het kan verdragen of niet. Met een geleidelijke overgang – langzaam steeds meer rauwe voeding en minder van het eten, dat u gewend was te geven - kunt u veel problemen voorkomen.

De beste oplossing is vaak om het eten zelf te maken volgens de richtlijnen van Ian Billinghurst. Het geeft u de mogelijkheid om net zo lang te passen en te meten tot het evenwicht gevonden is tussen wat hij nodig heeft en wat hij probleemloos kan verdragen.

Meer werk in het begin, maar de moeite waard als u de levenskwaliteit van uw dier wilt verbeteren.

Heeft u een oudere hond of een hond die al een tijd niet zo lekker in zijn vel zit en wilt u overstappen op natuurlijke, verse voeding of versvlees? Prima, maar doe het voorzichtig en geleidelijk – met een vetarm product!